Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Ylva Johansson, Yunanistan’ı göçmenleri “yasa dışı ve şiddet yoluyla geri itmeler” konusunda uyardı.
Ylva Johansson, Yunan bakanlarla görüşmesinin ardından AB fonlarının temel hakların uygulanması şartıyla verildiği uyarısında bulunarak, “Göçmenlerin şiddet yoluyla ve yasa dışı biçimde sınır dışı edilmeleri hemen durdurulmalı.” ifadesini kullandı.
Johansson, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Yunanistan Devlet Bakanı Georgios Gerapetritis, Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos ve Denizcilik Bakanı Giannis Plakiotakis ile görüştüğünü duyurdu.
Bakanlarla dış sınırların yönetimi, göç ve temel haklar konularını ele aldıklarını belirten Johansson, Yunan bakanların kendisine temel haklarla ilgili yeni bir tekliften söz ettiğini, 1 Eylül itibarıyla bunun yürürlüğe gireceğini bildirdiklerini duyurdu.
Komisyon üyesi, “AB içişleri fonları, temel hakların doğru şekilde uygulanmasına bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.
YUNANİSTAN’A YÖNELİK ELEŞTİRİLER NELER?
Basın kuruluşları Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD Report Munchen ve The Guardian tarafından yapılan ortak çalışma, Yunan sınır güvenlik birimlerinin mültecileri zorla çalıştırarak, diğer mültecileri geri itmelerinde yardımcı olmaları karşılığında bir aylık oturum izni vadettiğini ortaya koymuştu.
Haberler üzerine AB Komisyonu, Yunanistan’dan iddiaları araştırmasını istediklerini ve Johansson’un Yunan bakanlarla görüşeceğini açıklamıştı.
Euronews’te yer alan habere göre Yunanistan makamları, geri itmelerle ilgili uluslararası insan hakları örgütleri, uluslararası basın, siyasetçiler ve birçok kurumun iddialarına bugüne kadar karşı çıktı.
AB’yi yasa dışı göçle mücadelede kendisine yeteri kadar destek vermediği eleştirisi getiren Atina, Ankara’yı kendi sınırlarına doğru yasa dışı göçü teşvik etmekle suçluyor.
“YAKLAŞIK BİN GÖÇMEN GERİ İTİLDİ”
Bu yılbaşında medya kuruluşları tarafından kaleme alınan bir rapora göre, 2000 yılı mart ayı 2021 yılı eylül ayı arasında Yunanistan ve AB’nin dış sınırlarını koruma ajansı Frontex görevlileri bine yakın göçmeni “yasa dışı bir biçimde geri itti.
Şubat ayında Yunan sınır birlikleri tarafından geri itilmiş 22 göçmenden 12’sinin donarak ölmesi uluslararası insan hakları derneklerinin sert tepkisine yol açmıştı.
Yunan makamlarının “geri itmelerine” göz yummakla suçlanan Frontex Şefi Fabrice Leggeri son dönemde yaşanan skandalların ardından istifa etmek zorunda kalırken, Avrupa Parlamentosu, AB’nin yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nden (OLAF) gelecek rapora kadar Frontex bütçesine onay vermeme kararı aldı.