Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Romanya’nın schengen bölgesine katılımı için gereken desteği vereceklerini açıkladı.
Macron, Romanya ziyaretinin ikinci gününde Köstence’deki Mihail Kogalniceanu üssünde Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile resmi bir görüşme yaptı. İki cumhurbaşkanı, görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Macron-Iohannis görüşmesinde; Ukrayna’daki güvenlik, mültecilerin durumu, enerji fiyatları artışı ve bozulan tahıl piyasaları başta olmak üzere Ukrayna’daki Rus işgalinin etkileri, ele alındı.
MACRON: ‘BÖLGEDEKİ BARIŞIN YENİDEN TESİSİ ÖNEMLİ’
AB’nin Ukrayna’ya askeri, ekonomik ve insani desteğinin altını çizen ve bölge barışının yeniden tesisinin önemine dikkat çeken Macron, “Ortak güvenliğimize yönelik tehditler için burada konuşlanan askerlerimizi ziyaret ettim. Romanya, Fransa için herhangi bir ülke değil. En az iki yüzyıllık bir dostluğumuz var.” dedi. Macron, ‘Rusya’nın savaş güçlerini durdurmak, Ukraynalılara yardım etmek ve müzakereye devam etmek için her şeyi yapacağız’ dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Iohannis ile Romanya’nın schengen bölgesine katılımı konusunu da ele aldıklarını belirterek, “Romanya’nın schengen katılım dosyasının artık ilerlemesini istiyoruz.” dedi.
IOHANNİS: ‘FRANSA GERÇEK STRATEJİK DOSTUMUZ’
Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ise Fransız meslektaşının, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri saldırganlığının yarattığı krizin ortasında yapılmasının önemine dikkat çekti. İki ülkenin gerçek bir stratejik ortak olduklarına işaret eden Iohannis, NATO’nun bölgedeki varlığının güçlendirilmesinin önemini aktardıktan sonra Macron’la Brüksel’deki NATO zirvesi öncesi ittifakın geleceği ile ilgili çok yararlı görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.
Iohannis, Macron’un ülkesinin Schengen bölgesine girişine yönelik verdiği destek için de teşekkür etti.
MACRON, ZİYARETİNİN İLK GÜNÜNDE FRANSIZ ASKERLERİ İLE BULUŞTU
Macron, ziyaretinin ilk gününde Köstence’deki Mihail Kogalniceanu hava üssündeki Fransız ve müttefik askerlerle görüşmüştü. Fransa’nın Romanya’da konuşlandırılmış yaklaşık 500 askeri bulunuyor. ABD’den sonra bölgede en çok asker bulunduran Fransa, Rusya’nın 24 Şubat’taki işgalinin ardından NATO’nun doğu kanadını güçlendirmesinde kilit rol oynuyor.
Fransa, geçtiğimiz Mart ayında NATO’nun “bölgede faaliyet gösteren güçlere koruma sağlayabileceğini” söylediği bölgede bir hava savunma sistemi yerleştirdi.
Ukrayna ile en uzun kara sınırları bulunan Romanya, Ukrayna işgalinden en çok etkilenen bölge ülkeleri arasında yer alıyor. Macron’un, 2004’te NATO, 2007’de de Avrupa Birliği üyesi olan Romanya ziyareti bu ay sonunda Brüksel’de düzenlenecek NATO ve AB liderleri zirvesi öncesi stratejik öneme sahip.
Romanya’nın ardından Moldova’nın başkenti Kişinev’e giden Macron, burada Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile görüşüyor.