Mahkumiyeti kesinleşen eski bakan Elena Udrea, Romanya’ya iade edilecek

Hakkında yürütülen yolsuzluk davasında 6 yıl hapis cezası yüksek mahkemede kesinleşen eski Turizm ve Kalkınma Bakanı Elena Udrea (48), Bulgaristan’da gözaltına alındı.

Bulgaristan Temyiz Mahkemesi, yolsuzluk nedeniyle hakkında 6 yıl hapis cezası kesinleşen Turizm eski Bakanı Elena Udrea’nın Romanya’ya iadesine karar verdi. Udrea, mahkumiyeti kesinleşince ülkeden çıkış yapmış, Yunanistan sınırında gözaltına alınmıştı. Udrea, yaklaşık 1 aydır Bulgaristan’da gözaltında tutuluyordu.

Bakanlık yaptığı dönemlerde yolsuzluklara karıştığı gerekçesiyle hakkında 6 yıl hapis cezası yüksek mahkemede kesinleşen eski Turizm ve Kalkınma Bakanı Elena Udrea (48), Bulgaristan’da gözaltında tutuluyordu.

Yargılandığı ‘Gala Bute’ yolsuzluk davasına ilişkin Temyiz Mahkemesinde hapis cezası kesinleşen Udrea, 7 Mart’ta özel aracıyla Romanya’yı terk ederek Bulgaristan’a giriş yaptı. Mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra Romen yetkililerin uluslararası gözaltı emri talebi üzerine Udrea, Bulgaristan’ın Yunanistan’a açılan Kulata Sınır Kapısı yakınlarında gözaltına alındı.

Udrea’nın Romanya’ya iadesiyle ilgili başlatılan yasal prosedür kapsamında, Bulgaristan savcılık makamlarının talebiyle mahkemeden sürekli gözaltı kararı istenecek.

DEVLETE 2 MİLYON EURO ZARAR VERMEKLE SUÇLANIYOR

2008-2012 döneminde Turizm ve Kalkınma Bakanlığı yapan Elena Udrea, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 2015 şubatında tutuklandı. 2,5 ay sonra şartlı tahliye edilen Udrea’yı yerel mahkeme 6 yıl hapse mahkum etti. Yüksek Mahkeme, daha sonra bu kararı onayladı.

Udrea, 2011’deki seçim kampanyasına destek sağlamak üzere yolsuzluk yaparak devlet bütçesine 2 milyon euro zarar vermekten suçlu bulunmuştu. Söz konusu davada hapis cezasına çarptırılan Udrea, 2019’da Romanya’dan Bulgaristan’a geçmiş, ardından da Yunanistan üzerinden Kosta Rika’ya kaçmıştı. Udrea, daha sonra Romanya’ya iade edilmişti.

UDREA’NIN KURDUĞU RÜŞVET ÇARKI

Elena Udrea, bakanlık yaptığı dönemde, yakınındaki adamlarla bir rüşvet çarkı kurmuş. Devlete iş yapan firmalardan düzenli rüşvet almış. Rüşvet veren firmalara hak edişleri için zamanında ödeme garantisi verilirken, rüşvete yanaşmayan firmaların ödemelerinin geciktirildiği ileri sürülüyor.