Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken Karadeniz’e komşu tüm ülkeleri etkileyecek bir gelişme yaşandı. Ukrayna’nın denizden çıkarma yapılması korkusuyla Karadeniz kıyılarına döşediği mayınlar bütün bölge ülkelerinde tehdit oluşturmaya başladı.
Odesa Körfezi açıklarında Ukrayna tarafından döşenen mayınların kopup sürüklenmeye başladığı açıklandı. Mayınların Tuna Nehri’nin neden olduğu akıntıyla İstanbul Boğazı’na hatta Akdeniz’e bile ulaşabileceği uyarısı yapıldı.
BULGAR HÜKÜMETİ MAYINA KARŞI UYARDI
Bulgaristan Hükümet yetkilileri de Ukrayna’nın liman şehri Odessa’dan sürüklenen mayınlar konusunda uyardı. Sofya yetkilileri, bölgeden sürüklenen mayınların Karadeniz’de tehdit oluşturduğu, 10 gün içinde Bulgaristan karasularına ulaşmasını tahmin ettiklerini belirttiler. Yetkililer, sahil bölgesinde şüpheli cisimlerin 112 Acil servise bildirilmesi istendi.
ROMANYA SAVUNMA BAKANLIĞI MAYIN TARAMA GEMİSİ GÖNDERDİ
Bulgaristan’ın Karadeniz’de mayın uyarısından sonra Romanya Savunma Bakanlığı’nın da ‘V. Constantin Bălescu’ mayın tarama gemisini Karadeniz’e gönderdiği açıklandı. Gemi, Romanya karasularında mayın arama tarama faaliyetlerinde bulunacak.
SÜRÜKLENEN TAHMİNİ MAYIN SAYISI 420 CİVARINDA
Soçi Liman Müdürlüğü mayın sayısını tahmini 420 olarak açıklarken, Ukrayna da Odessa, Ochakov, Chernomorsk ve Yuzhny limanlarının çevresine yerleştirilen mayın bariyerleri için Rusya’yı suçladı.
Ukrayna merkezli “Karadeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü” yöneticisi Andrey Klimenko, Rusya’nın Karadeniz sularında tüm ticareti bloke etmek için mayın tuzağı kurduğunu öne sürdü.
İKİ ÜLKE DE AYNI MAYINLARI KULLANIYOR
“YM” ve “YRM” tipi olduğu belirtilirken mayınlar, ilk kez II. Dünya Savaşı’nda SSCB tarafından üretildi. YM tipi mayınların genel hacmi 172 kg. Mayının içinde 20 kg TNT patlayıcı bulunuyor. Suya 1-2 metre derinliğe yerleştiriliyor.
YRM tipi mayınlarsa denizden çıkarmaları engelleme amaçlı kullanılıyor. 30 kg olan mayının içindeki patlayıcı miktarı 3 kg civarında.
Temas prensibiyle çalışan mayınlar infilak ettiğinde gemilere parça tesiriyle zarar veriyor veya batırabiliyor. Her iki mayın tipinin de Rusya ve Ukrayna tarafından kullanıldığı biliniyor.