ABD Dışişleri Bakanlığı raporu: Türkiye’deki tutuklamalar siyasi, ‘Hizmet Hareketi’ terör örgütü değil

ABD Dışişleri Bakanlığı 2020 Terörizm Ülke Raporlarını (CRT) yayınladı. Raporda Türk hükümetinin ‘FETÖ’ olarak etiketlediği hizmet hareketinin Amerika tarafından terör örgütü olarak kabul edilmediğinin altı çizildi. Gözaltı ve tutuklamaların genellikle yeterli kanıtlara dayandırılamadığı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı 2020 yılı terörizmle ilgili ülke raporunu açıkladı. Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde Türkiye’deki terörün geniş bir tanımı olduğu ve hükümetin devamlı olarak bunu ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkını yasa dışı beyan etmekte kullandığı kaydedildi.

Euronews’te yer alan habere göre ABD raporunda, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta savaşan IŞİD ve diğer terörist gruplara katılmak isteyen ya da bu iki ülkeden ayrılmaya çalışan ‘Yabancı Terörist Savaşçılar’ için kaynak ve geçiş ülkesi olduğu ifade edildi.

Belgede, Türkiye’de İçişleri Bakanlğı verilerine göre 2020 yılının ilk yedi ayında 14 bin 186 sosyal medya hesabının incelendiği, 6 bin 743 sosyal medya kullanıcısı hakkında propoganda yapma, terör örgütlerini yüceltme, düşmanlık ve husumeti teşvik etme ya da devlet kurumlarını aşağılama gibi suçlardan hukuki süreç başlatıldığı dile getirildi.

Türkiye’nin içeride ve dışarıda PKK, DHKP-C ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelesini sürdürdüğü kaydedilen raporda “ABD’nin FETÖ’yü terörist örgüt olarak tanımadığı” hatırlatıldı. Raporda ayrıca Türkiye’nin Küresel Terörle Mücadele Forumu (GCFT) ve IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na aktif destek verdiği vurgulandı.

İNSAN HAKLARI AKTİVİSTLERİ KEYFİ TUTUKLANIYOR’

PKK’nın Türkiye’de ve ülke dışında rehin alma gibi eylemlerle Türk çıkarlarına karşı terörist saldırılar düzenlemeye devam ettiği belirtilen raporda Türk güvenlik güçlerinin içeride, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde operasyonlar düzenlediği hatırlatıldı.

Raporda kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Kriz Grubu’nun verilerine göre, 2020 yılı sonunda 35 sivilin, 41 güvenlik gücü personelinin ve 265 PKK militanının doğu ve güneydoğudaki bölgelerde örgütle bağlantılı çatışmalarda öldüğü bildirildi.

Raporda ayrıca PKK’yı desteklemek ya da yardım etmekle suçlanan gazeteci, insan hakkı aktivisti, avukatlar ve politikacılar gibi bireylerin siyasi amaçlarla gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına 2020’de de devam edildiği ifade edildi.

“FETÖ, ABD’NİN TERÖR ÖRGÜTLERI LİSTESİNDE YER ALMIYOR”

2016 darbe girişiminin ardından hükümetin Fethullah Gülen hareketini FETÖ adıyla terör örgütü olarak tanımladığı, ancak “FETÖ’nün ABD tarafından terörist örgüt olarak tanınamdığı” hatırlatıılan raporda, Türk vatandaşlarının yanı sıra ABD’nin temsilciliklerinde çalışan yerel personel de dahil yabancı ülke vatandaşlarının “sözde FETÖ ya da terörizmle bağlantılardan dolayı yetersiz kanıt ve asgari yargı süreci ile gözaltına almasının ve tutuklanmasının; ayrıca asker, polis ve kamu görevlisi olarak çalışanların 2020 yılında görevlerinden atılmasının da sürdüğü” kaydedildi.

Raporda “15 Temmuz 2016 darbe girişiminde 2020 yılı sonuna kadar 125 bin kamu çalışanı görevden atıldı ya da uzaklaştırıldı, 96 bin vatandaş tutuklandı ve FETÖ bağlantılı olduğu öne sürülen bin 500’den fazla dernek kapatıldı” denildi.

TÜRKİYE, İŞİD GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN GEÇİŞ ÜLKESİ OLDU’

Raporda Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta savaşan IŞİD ve diğer terörist gruplara katılmak isteyen ya da bu iki ülkeden ayrılmaya çalışan Yabancı Terörist Savaşçılar için kaynak ve geçiş ülkesi olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin Küresel Terörizmle Mücadele Forumu ve IŞİD’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na aktif destek verdiği ve bu kapsamda koalisyona hava sahasını ve tesislerini açtığı hatırlatılan raporda İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2015’ten 2020 yılı sonuna kadar terörizmle bağlantısından şüphelenilen 8 binden fazla kişinin ülkeden çıkarıldığı, 333 kişinin ise sorgulamaya alıındığı ya da hakkında dava açıldığı kaydedildi.

Raporda ayrıca ulusal basında yer alan haberlere göre ağustos ayında gözaltına alınan IŞİD’in Türkiye sorumlusu Mahmut Özden’in Türkiye’de daha önce en az dört defa tutuklandığına dikkat çekildi.

KEYFİ TERÖR TANIMI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEMEDE KULLANILIYOR

Raporda Türkiye’de terörizmin, anayasal düzene ve ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı sözde suçlar da dahil olmak üzere geniş bir tanımı bulunduğu, hükümetin de bu tanımı devamlı olarak ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının kullanılmasını yasa dışı ilan etmekte kullandığı belirtildi.