Çavuşesku’nun yerli uçağı açık arttırmayla satışa çıkarılacak

Çavuşesku’nun iktidarının son döreminde, 1986 ile 1989 yılları arasında resmi uçuşlarda kullandığı ‘Rombac 1-11’ uçağının, 27 Mayıs’ta Bükreş’teki Artmark’ın “All-Star Game” müzayedesinde satışa sunulacak

Romanya’yı 24 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Nikolay Çavuşesku’nun 4 yıl kullandığı ve önemli bir döneme tanıklık eden yerli uçağı (ROMBAC 1-11), 27 Mayıs’ta müzayede de satışa çıkarılıyor.

Çavuşesku’nun iktidarının son döreminde, 1986 ile 1989 yılları arasında resmi uçuşlarda kullandığı ‘Rombac 1-11’ uçağının, 27 Mayıs’ta Bükreş’teki Artmark’ın “All-Star Game” müzayedesinde satışa sunulacağı açıklandı.

25 BİN EURO İLE SATIŞA ÇIKARILACAK

Romanya’da üretilen ilk ve tek yolcu uçağı olan ve yerel havacılık endüstrisinin mücevheri olarak kabul edilen nadir uçağın 25 bin euro’dan (256 bin TL) satışa sunulacağı bildirildi. Ayrıca aynı müzayedede Romanya’da 1989’da sosyalizmin sona ermesinin ardından iktidara gelen Cumhurbaşkanı Ion Iliescu’nun ilk döneminde resmi uçuşlar için kullandığı ve yine ülkede üretilen son Rombac 1-11 uçağının da satışa çıkacağı belirtildi. Romanya, Rombac 1-11’in üretilmesiyle Sovyetler dışında dünyada jet yolcu uçağı üreten ilk sosyalist devlet olmuştu.

MÜZE GİBİ UÇAĞIN ÜLKE DIŞINA ÇIKARILMASI YASAK

Rombac 1-11, İngiltere merkezli ‘British Aircraft Corporation’ şirketinin lisansı altında olmasına rağmen, o dönemde 80 uçak üretmeyi planlayan Çavuşesku rejimi için önemli bir başarı olarak kabul edildi.

Ülkede sadece 9 adet üretilen uçak, 1982’de halka tanıtıldı. Yolcularla ilk uçuş Ocak 1983’te Bükreş-Timisoara güzergâhında, ilk dış hat uçuşu ise aynı yılın Mart ayında Bükreş-Londra güzergâhında gerçekleştirildi. Artmark müzayede evinin halkla ilişkiler müdürü Alina Panico, satışa çıkacak iki uçağı da ender ve Romanya’nın teknik tarihi açısından önemi olmaları nedeniyle ‘müze’ olarak nitelendirdi.

Panico, “İki uçak da bu yıl Romanya’nın gezici kültür mirasının ‘hazine’ kategorisine eklendi. Yasaya göre, ülke dışına çıkarılamazlar ve onlara sahip olanın bakımını üstlenmesi gerekir. Bunlar neredeyse küçük müzeler. Dünyanın her yerinden turistleri bile çekebilirler” dedi.