AB’nin aşı pasaportlu seyahat dönemi başlıyor: ‘Covid Yeşil Geçiş’ sertifikası ile hangi ülkelere seyahat edebilirsiniz?

AB Komisyonu’nun kabul ettiği ortak dijital aşı sertifikasının (pasaport) uygulamasının, mayıs başından itibaren test edilmesi ve haziran ayında da uygulamaya girmesi hedefleniyor.

Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisinde uygulanması kararlaştırılan “Covid Yeşil Geçiş Sertifikası) seyahat dönemi başlıyor. Ekonomileri büyük ölçüde turizme bağlı Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler, hali hazırda aşılarını yaptırmış turistleri PCR testine gerek kalmadan kabul ediyor.

Ekonomileri büyük ölçüde turizme bağlı Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler, hali hazırda aşılarını yaptırmış turistleri PCR testine gerek kalmadan kabul ediyor.

HANGİ ÜLKELER NE TALEP EDİYOR?

Romen turistlerin yaz sezonu için en yoğun ilgi gösterdiği ülkelerin başında yer alan Yunanistan, ikinci aşı dozunu yaptırıp üzerinden 14 gün geçen ziyaretçilerin karantina veya PCR testine gerek kalmadan ülkelerine seyahat edebileceklerini belirtti. Yunanistan’da yaz sezonu resmi olarak 14 Mayıs’ta açılacak.

Hırvatistan da aynı şartları uyguluyor. Karadağ gibi bazı ülkeler ise, ziyaretçilerin ülkeye girmeden ikinci doz aşılarını seyahatten 7 gün önce yaptırmaları şartını arıyor.

Portekiz, aşı sertifikası bulunanların ülkelerine seyahat edebileceklerini açıklarken, İzlanda da aşısını yaptıran ziyaretçilere açık olduklarını duyurdu. İzlanda, 18 Mart’tan bu yana, aşı sertifikasına sahip tüm turistlerin ülkeyi ziyaret etmesine izin veriyor.

Slovakya yetkilileri ise, ‘Pfizer’ veya ‘Moderna’ gibi bir aşı ile en az 2 hafta önce veya AstraZeneca aşısıyla en az bir ay önce aşılanmış ziyaretçilere açık olduklarını vurguladı.

Güney Kıbrıs’ta ise 1 Mayıs’tan itibaren sertifikalı bütün turistlere açık olduklarını duyurdu.

Birçok AB ülkesi de yine aşı sertifikalı turistleri kabul etmek için hazırlıklarını sürdürüyor. İspanya, Haziran ayından itibaren Covid aşılı turistleri kabul etmeye yönelik çalışma yürütüyor.

AB KOMİSYONUNUN ORTAK DİJİTAL “AŞI SERTİFİKASI” KARARI

AB Komisyonu, söz konusu aşı sertifikaları (pasaportları) konusunda 2021 başlarından itibaren çalışmalara başlamıştı. Komisyon, bu çerçevede çalışmalarını hızlandırarak nisan sonu itibariyle akıllı telefonlarda saklanabilen QR kodlu “dijital geçiş” uygulamasını merkezi bir sisteme bağlayacak. Bu uygulama, üye devletlere konuyla ilgili benzer aplikasyonlar üretebilmesi için de şablon sağlamış olacak.

Söz konusu uygulamanın mayıs ayında test edilmesi ve haziran ayında da uygulamaya girmesi hedefleniyor.

SCHİNAS: AŞI PASAPORTUYLA SEYAHAT ETMENİN HİÇBİR SAKINCASI YOK

Margaritis Schinas

Avrupa Birliği Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, euronews’e verdiği röportajında aşı pasaportuyla seyahat etmenin hiçbir sakıncası olmadığını, hatta bu şekilde seyahat etmenin koronavirüsün yayılma hızını düşüreceğini söylemişti.

Margaritis Schinas, AB sınırları içerisinde özgürce seyahat etmek için aşı pasaportuna gerek duyulmadığını belirterek, “Yeşil geçiş kartını almak, sadece aşı yaptırmaya bağlı bir şey değil. PRC dediğimiz Covid-19 testlerini yaptıranlar da bu sertifikayı alabilirler. Bunun yanında koronavirüse yakalanıp iyileşenlerin durumu da yeşil kartta belirtilecek. Bu sebeple seyahat edebilmek için bahsettiğimiz bu 3 şeyden birinin olması yeterli.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen geçtiğimiz pazar günü New York Times’a verdiği demecinde aşı yaptıran Amerikan vatandaşlarının önümüzdeki yaz mevsiminde AB ülkelerine seyahat edebileceğini beyan etmişti. Von Der Leyen aşı pasaportu uygulamasını yaz mevsimine yetiştirmeye gayret ettiklerini belirtiyor.

AŞI SERTİFİKASINDA NE GİBİ BİLGİLER YER ALACAK?

Aşı pasaportlarında yer alacak en önemli bilgiler, seyahat eden kişiye hangi doktor ya da hastane tarafından ilgili belgenin verildiği, ne zaman ve nerede aşı olduğu ve Covid-19 taşımadığına dair PRC test sonuçlarını hangi kurumdan hangi tarihte aldığı veriler olacak.