Bizonların iklim değişikliğine karşı savaşta nasıl etkili olduğu birkaç sene içinde anlaşılacak

Romanya’da ayı ve bizon gibi vahşi hayvanların neslinin devam etmesi için önemli çalışmalar yapan Bizonları Koruma Projesi Başkanı Marina Druga, bizonların iklim değişikliğine karşı savaşta nasıl etkili olduğunu insanların birkaç sene içerisinde anlayacağını iddia etti.

Her ay iklim değişiklikleriyle ilgili gelişmeleri konu alan Climate Now, bu hafta Romanya’da biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi inceledi. Romanya’ya gelen Euronews muhabirinin tespitlerine göre, Bükreş’i Transilvanya’ya bağlayan otoban üzerine doğadaki vahşi ayılar için yaklaşık 80 metre genişliğinde büyük bir köprü inşa edildi. Sadece ayılar değil, bölgede yaşayan birçok yabani hayvan farklı bir yaşam alanına geçmek için bu köprüden istifade ediyor.

BİZONLARI KORURSAK EKOSİSTEMİ KORURUZ

Bizonları Koruma Projesi’nin başındaki isim olan Marina Druga, çalışmalarını, biyolojik çeşitliliği artırmak için doğadaki yüzlerce türe yaşam alanı oluşturan bizonlar üzerine yoğunlaştırmış. Euronews’e konuşan Druga, “Yapılan araştırmalar, bizonlara ait yaşam alanlarının genişletildiğinde kurt, ayı ve vaşak gibi birçok diğer türün gelişimine de katkı sağladığını gösteriyor.” tespitinde bulunuyor. Bizonların birçok hayvan türüne yaşam imkanı hazırladığını kaydeden Druga, ”Bunun yanında omurgasız küçük hayvanlara da katkısı büyük. Kısaca bizonları korursak, bölgenin ekosisteminin korunmasına da katkı sağlarız.” diyor.

İklim değişikliği, biyolojik çeşitliliği büyük oranda tehdit eden bir unsur. Hayvanlar arası etkileşimi artırmak ise küresel ısınmanın etkilerini azaltıyor.

SON 40 YILIN EN SICAK EYLÜL AYI

Bu sene yeni bir iklim rekoru istatistiği elde edildi. Dünya genelinde son 40 yılın en sıcak eylül ayı yaşandı. Sıcaklık ortalama değerin 0.6 derece üzerinde gerçekleşti.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus adlı kurum, geçtiğimiz eylül ayının Avrupa’da da rekor kırdığını duyurdu. Kuzey Sibirya, Batı Sibirya, Batı Avustralya, Orta Doğu ve Güney Amerika’nın bazı bölgeleri de benzer şekilde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydetti.