Almanya, mektupla vatandaşlık sorgusunda geri adım attı, tespit için başka yöntem denenecek

Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinde, Alman vatandaşı olmasına rağmen, otoritelere bilgi vermeksizin Türk vatandaşlığına geçen kişilerin bunu beyan etmesi istendi. Türk kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine, Gelsenkirchen Belediyesi, mektupla sorgulamanın hata yapıldığını kabul ederek, başka yöntem bulunacağını duyurdu.

Almanya’da en fazla Türkiye kökenlinin yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde İçişleri Bakanlığı, eyaletteki Türkiye kökenliler arasında gizli çifte vatandaşlık olup olmadığını araştırıyor. Bu amaçla Gelsenkirchen şehrinde Türkiye kökenlilere bir mektup gönderildi. Mektupta, Alman vatandaşı olmasına rağmen, müsaade almayarak Türk vatandaşlığına geçen kişilerin bu durumu beyan etmesi istendi.

Yalnızca Türk kökenlilere gönderilen mektup, sosyal medyada ve Türk kamuoyunda büyük tepki topladı. Bunun üzerine Gelsenkirchen Belediyesi geri adım atarak mektupla vatandaşlık sorgulama işlemini durdurduğunu açıkladı.

YENİ BİR MEKTUP GÖNDERİLECEK

Gelsenkirchen Belediyesi Basın Sözcüsü Oliver Schäfer, perspektif.eu haber portalına yaptığı açıklamada, talimatın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığı’ndan geldiğini söyledi. Talimatta sadece Türk kökenlilerin araştırmaya konu edilmesi istendiğini söyleyen Schafer, şu ifadeleri kullandı: ”Mektubun insanlarda yanlış anlaşılmalara yol açtığını gördük. Bu nedenle mektupla sorgulamaya son veriyoruz. Önümüzdeki günlerde ikinci bir mektup göndererek, yanlış anlaşılmaları giderecek ve meseleyi daha doğru bir şekilde açıklayacağız. Benim açımdan sadece özür dilenebilecek bir durum.”

TESPİT BAŞKA YÖNTEMLE YAPILACAK

Belediye Basın Sözcüsü Schafer, eyalet içişleri bakanlığının talimatını yeni bir yöntemle yerine getireceklerini kaydederek, Gelsenkirchen’de ikamet eden Türk kökenlileri şu sözlerle övdü: “Burada yaşayan insanlar kendilerini Almanya’ya ait hissediyorlar ve aldıkları mektup, onların buradaki aidiyetine şüpheyle yaklaşıldığı hissi oluşturuyor. Zaten 20 senedir Alman vatandaşı olan insanların, ‘Gerçekten Alman vatandaşı mısınız?’ şeklinde bir sorgulamayla karşılaştıklarında yaşadığı şaşkınlığı anlayabiliyorum. Bu nedenle mektup sürecini iptal edip, vatandaşlık tespitini daha az bürokratik yöntemlerle gerçekleştireceğiz.”

Gelsenkirchen’de Türkiye kökenli Alman vatandaşlarına gönderilen 7 Temmuz tarihli mektupta, “Türk Vatandaşlığı Hakkında Açıklama” başlıklı bir belge bulunuyor. Bu belgedeki sorulara cevap verilip, 31 Temmuz’a kadar belediyeye iletilmesi isteniyor.