Almanya’da Aşağı Saksonya Mülteci Konseyi, Ankara’daki büyükelçiliğe hukuki danışmanlık hizmeti veren Yılmaz S.’nin casusluk iddiasıyla tutuklanmasının mülteciler için risk oluşturduğunu ileri sürdü.
Merkezi Hannover’de bulunan Konsey, Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşları hakkında araştırma yapan avukattan neler istendiğinin açıklanmasını istedi. Konsey, söz konusu tutuklama ile 4 bine yakın iltica dosyasının Türk makamlarının eline geçtiğini belirterek, bu dosyalar hakkında bilgi talep etti.
448 SIĞINMACI BİLGİLENDİRİLDİ
DW Türkçe’de yer alan habere göre, kurumun idari müdürü Kai Weber, Sol Parti’nin Federal Meclis’te verdiği iki soru önergesine verilen yanıtı hatırlatarak, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) avukatın tutuklanması nedeniyle durumu tehlikede olan 448 kişiyi bilgilendirdiğini söyledi. Weber ayrıca Alman Dışişleri Bakanlığı’nın, Türk makamlarının avukata ait bilgisayar ve iki veri taşıyıcıya el koyduğu yönünde açıklama yaptığını söyleyerek, bu durumda Alman hükümetinin sığınma başvurusunda bulunan kaç kişinin tehlikede olduğunu söyleyecek durumda olmadığını savundu.
Alman Dışişleri Bakanlığı avukat Yılmaz. S.‘nin tutuklanmasının kamuoyuna açıklanmasını eleştirmişti.
CASUSLUKLA SUÇLANIYOR
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hukuku danışmanlık hizmeti veren Yılmaz S. 17 Eylül’de gözaltına alınmış, sonrasında da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Avukatın tutuklandığı ise Kasım ayında kamuoyuna yansımıştı. Casuslukla suçlanan avukatın yakalanmasıyla Avrupa ülkelerinde siyasi sığınma talebinde bulunan çok sayıda Türk vatandaşına ait dosyanın Türk makamlarının eline geçtiği iddia edilmişti. Yılmaz S.’nin büyükelçiliğin talebi üzerine Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan bazı Türk vatandaşları hakkında araştırma yaptığı belirtiliyor.