Romanya yargısı, Lumina okulları başkanı Fatih Gürsoy için, Ankara’nın ‘terör örgütü yöneticiliği’ suçlamasıyla gönderdiği iade talebini reddetti. Geçen hafta okullarda çalışan genç bir öğretmenin iade talebi aynı mahkemece reddedilmişti.
Fatih Gürsoy, bu sabah başkent Bükreş’te ikamet ettiği evinden alınarak savcılığa çıkarıldı. Savcılıktaki ifadesinin ardından Gürsoy, mahkemeye sevk edildi.
Öğleden sonra Bükreş Temyiz Mahkemesi’nde görülen duruşmada kendini savunan eğitimci Gürsoy, Türkiye’de bağımsız yargı olmadığına ve insanların ölümüyle sonuçlanan işkence vakalarının raporlandığına vurgu yaparak iadesinin reddini talep etti.
SUÇLAMALAR SİYASİ
Savunmasında, gıyabında oluşturulan dosyanın politik karakterde olduğunun altını çizen Gürsoy, ‘’Hayatımda, sadece askerlik yaparken silaha dokundum. İllegal hiçbir örgütle, illegal örgütlerle ilişkisi olan hiçbir insanla temasım olmamıştır.’’ dedi. Dosyada üzerine atfedilen suçun tarihine dikkat çeken Gürsoy, ”Son 5 yıldır ülkeme girip çıkmadım. Ama gitmediğim ülkemin savcıları, 2017 yılında örgüt liderliğinden hakkımda dava açmış; delil olarak da, aynı dosyada bulunan kişilerle bu tarihten 5 yıl önce Bank Asya’dan yaptığım kişisel para alışverişlerini suç unsuru olarak koymuş, bir de bylock kullanıcısı olduğumu ileri sürmüş.” şeklinde anlattı.
Savunmanın ardından duruşma savcısı, iade talebinin reddi yönünde görüş bildirdi. Verilen kısa aradan sonra kararını açıklayan hakim, iade şartlarının oluşmaması nedeniyle talebin reddedildiğini açıkladı.
‘ÜLKEM ADINA ÜZÜLDÜM’
Mahkeme çıkışı gazetecilere konuşan Lumina okulları başkanı Fatih Gürsoy, kararın kendisi için süpriz olmadığını söyledi. Eğitimci Gürsoy, Türk yargısının düşürüldüğü durumu şu sözlerle dile getirdi: ”Hukukun ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüm. Ülkemizdeki hukukun, gerçek hukukçular nazarında nasıl görüldüğüne şahit olmaktan ülkem adına ben üzüldüm.”
BASKILARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR
Romaya Haber’in, geçen hafta bir Türk öğretmenin aynı olayı yaşadığını hatırlatması üzerine Fatih Gürsoy, şu değerlendirmede bulundu: ”Türkiye’den çok baskı olduğu zaten biliniyor. Muhtemelen bu baskıların son bulması adına dosyaları hukuki kanallara havale ettiler. Dosyalar sürüncemede kaldıkça baskı devam eder. Bu gereksiz baskıdan rahatsız oluyorlardır, kararları vererek gündemden kaldırmayı düşünmüş olmalılar.”
Geçen hafta Lumina okullarında ingilizce öğretmenliği yapan 24 yaşındaki Büşra Zeynep Şen, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasından iadesi nedeniyle mahkemeye çıkarılmış, mahkeme Ankara’nın talebini reddetmişti.