Nobel ödüllü Myanmar lideri, müslümanlara soykırım iddiasıyla Lahey Adalet Divanı’nda

Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi, Arakanlı müslümanlara yönelik gerçekleştirdiği ve uluslararası kamuoyunca ‘soykırım’ olarak tanımlanan operasyonlarını savunmak üzere, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı’nın bulunduğu Lahey’e gitti.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Myanmar’da Budistlerin, Arakanlı müslümanlara yönelik olarak soykırım uyguladıkları iddiasıyla Gambiya, İslam İşbirliği Örgütü adına Uluslarası Adalet Divanı’na kasım ayında başvuruda bulunmuştu. Bu ikinci dünya savaşından bu yana Adalet Divanı’nda açılan üçüncü soykırım davası olarak tarihe geçti.

DURUŞMA ÜÇ GÜN SÜRECEK

Üç gün sürecek duruşma sırasında Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahini lideri Suu Kyi, ordunun Rohingya’da müslümanlara karşı soykırım suçu işlediklerine dair iddialara yanıt verecek. Myanmar yönetimi, yöneltilen soykırım iddialarını reddetse de ofisi, Suu Kyi’nin ülkenin ‘ulusal çıkarlarını korumak’ için savunma yapacağını duyurdu.

Bu hafta 17 hakimin katılacağı duruşmadan bir soykırım kararı çıkmayacak. Ancak Gambiya, en azından bu tarz eylemlerin durdurulması yönünde bir karar beklentisi içinde.

BM: ŞİDDET EYLEMLERİ SOYKIRIM NİYETİYLE YAPILDI

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun, Myanmar’daki bulgularını içeren eylül 2019 tarihli son raporunda, “Arakan Müslümanlarının (Rohingya) durumu, misyon için ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.” ifadeleri yer aldı.

Euronews’in haberleştirdiği raporda, Arakanlı Müslümanların, Myanmar ordusu tarafından, soykırım olarak tanımlanan 5 maddeden 4’üne maruz kaldığını aktarılıyor.

2017’DEN BERİ ETNİK TEMİZLİK VAR

Gambiya’nın Adalet Divanı’na yaptığı başvuruda Myanmar ordusunun sistematik bir şekilde 2017 yılının Ağustos ayından bu yana bölgedeki müslümanlara yönelik bir etnik temizlik yürüttüklerine vurgu yapılıyor. O tarihten bu yana bölgedeki şiddet olayları nedeniyle 730 binden fazla Rohingyalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bir dönem kendisinin de baskılarına karşı mücadele ettiği ve ev hapsinde kaldığı orduyu, bugün Uluslararası Adalet Divanı önünde savunacak olmasının Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi Lideri Aung San Suu Kyi açısından da bir çelişki olarak niteleniyor.

Ancak uzmanlar Suu Kyi’nin bu hareketinin tamamen iç siyasete odaklı bir girişim olduğu yorumunu yapıyorlar. Myanmar’da önümüzdeki yıl genel seçimler yapılacak.