Türkiye’de tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısı 70 bine dayandı. Eğitim hayatından yoksun bırakılan bu öğrenciler bayramı da hüzünlü geçirmek zorunda kaldı. CHP milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hapisteki üniversite öğrencilerinin durumlarını gündeme getirdi. Mahpus öğrencilerin farklı boyutlarda mağduriyetlerle karşılaştığını dile getiren İlgezdi, “Temelde ortak sorunları eğitim haklarının engelleniyor olması.” tespitinde bulundu.
TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN YÜZDE 35’İ ÖĞRENCİ
BirGün’den Mustafa Kömüş‘ün haberine göre Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, cezaevlerinde eğitim ve öğretim hakkından yararlanmaya çalışan toplam mahkum öğrenci sayısı 69.301 Bu sayı, 2016 yılı Kasım ayı itibariyle 197.297 mahpusun bulunduğu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının yüzde 35’ine denk geliyor.
‘EĞİTİM HAKLARI İHLAL EDİLİYOR’
Konu hakkında konuşan İlgezdi cezaevindeki öğrencilerin görmezden gelindiğini ifade etti. Cezaevinde okumaya çalışan öğrencilerin koşullarının çok olumsuz olduğunu vurgulayan İlgezdi “Bu öğrenciler arasında cezaevinde eğitim sistemine dâhil olanlar olduğu kadar, okurken hakkında hüküm kurulan ya da tutuklanan öğrenciler de var. Mahpus öğrenciler farklı boyutlarda mağduriyetlerle karşılaşsalar da, temelde ortak sorunları eğitim haklarının engelleniyor olması. İlk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim gören mahpuslar nispeten eğitim hakkından yararlanırken kaynaklara ulaşmada zorluk yaşıyorlar. Cezaevlerinde öğrencilere tahsis edilmiş oda, kütüphane, bilgisayar, internet vb. olanaklarının olmaması anayasanın eşitlik ilkesine uymuyor” dedi.
‘KAYITLARI YENİLENEMİYOR’
Açık lise ve üniversitede okuyanların durumlarının daha da problemli olduğunu söyleyen İlgezdi cezaevindeki öğrencilerin yaşadığı sorunları şöyle sıraladı:
“Yeni eğitim ve öğretim yılında kayıtlarını yenileyemiyorlar.
Maddi imkanı bulunmadığı için eğitim masraflarını karşılayamıyorlar.
Mahkum oldukları için devam zorunluluğu olan derslere katılamayan ve mazeretli kabul edilmeyen mahpuslar, devamsızlık nedeniyle derslerini geçemiyor ve okuldan atılıyorlar.
‘SINAVA GİDEBİLMEK İÇİN YÜKSEK YOL PARALARI ÖDÜYORLAR’
Mahpuslar için sınavlara gidebilmek büyük bir eziyete dönüşüyor. Cezaevlerinden, okullara öğrenciyi götürecek araçların temini konusunda sorunlar yaşandığı gibi ring araçlarında yolculuk yapacak olan öğrencilerin sınavlara gidip gelebilmeleri için ödedikleri yüksek ücretler de ayrıca sorun yaratıyor.
Mahpusların birçoğunun eğitim görecekleri üniversite ve/veya okullardan uzakta, farklı illerdeki cezaevlerinde tutulmaları ve sevk taleplerinin kabul edilmemesi öğrenim haklarını ortadan kaldırıyor.
‘SINAVLARINA GİREMİYORLAR’
Cezaevlerinde öğrencilere tahsis edilmiş oda, kütüphane, bilgisayar, internet vb. olanakların olmaması anayasanın eşitlik ilkesine uymuyor.
Henüz mahkeme süreci tamamlanmayan ancak uzun tutukluluk nedeniyle cezaevlerinde bulunan öğrenciler, devamsızlık, kayıt yenileyememe ve sınavlara girememe gibi gerekçelerle eğitim haklarını kaybediyorlar.”