31 Mart gecesi seçim verilerinin güncellenmemesi nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşen Anadolu Ajansı (AA)’nın, Yüksek Seçim Kurulu’ndan veri almadıkları pazartesi günü kesinleşirken, kurum çalışanlarının da verilerin hangi kaynaktan alındığını bilmedikleri ortaya çıktı.
İlginç bilgi Deutsche Welle Türkçe’nin konunun üzerine gitmesiyle elde edildi. DW Türkçe’nin AA’daki eski ve mevcut çalışanlardan edindiği bilgiye göre, seçim sonuçlarını aktarmada şu anda tekel durumunda olan AA’nın verilerini nereden aldığı bizzat çalışanlar tarafından da tam olarak bilinmiyor.
DW Türkçe’nin elde ettiği bilgilere göre, çalışanların büyük çoğunluğu seçim verilerinin aktarılması için kurulan teknik sisteme giriş iznine sahip değil. Çoğu departman müdürlerine bile bu sisteme giriş imkanı sağlanmamış. Verilerin sadece seçilmiş belirli kişiler üzerinden işlendiği belirtiliyor.
‘VERİLERİN KAYNAĞINI KİMSE BİLMİYOR’
DW Türkçe’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir AA çalışanı durumu şöyle özetliyor: “Şu anda kimse bu verilerin nereden geldiğini bilmiyor. Bunu biz de kendi aramızda sorguluyoruz. Doğrudan teknik servis hallediyor ve eskiden bundan sorumlu olan haber masaları sadece yorum ya da değerlendirme yazıyor.”
Anadolu Ajansı (AA) yerel seçimlerde veri akışını yaklaşık 13 saat kesmesiyle eleştirilerin odağında yer alıyor. Konuya yönelik AA’dan “Adayların oy oranlarının birbirine çok yakın olduğu İstanbul için, verilerin sağlıklı bir şekilde geldiği son noktada durup beklemek ve YSK’nın ilan edeceği sonuçları hep beraber görmek en doğru karardır” açıklaması yapılmıştı. Ancak bu açıklama, kurumun sandık sonuçlarını nereden aldığına yönelik soru işaretlerini gidermiyor.
Atatürk tarafından kurulan AA, genel bilinenin aksine bir kamu kuruluşu değil. Bir anonim şirket olan ajansın yüzde 43’ü Hazine’nin, yüzde 57’si ise şahısların. AA’da çalışanlar devlet memuru statüsünde bulunmuyor. Ajans; sağladığı haber, fotoğraf ve görüntü karşılığında devletten pay alan bir kuruluş.