TÜRK ÖĞRETMENLER, ERDOĞAN’IN TALİMATI ÜZERİNE, ONLARCA YASA ÇİĞNENEREK KOSOVA’DAN GÖNDERİLMİŞ

İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi, Kosova Parlamentosu’nda kurulan komisyonun, “Altı Türk vatandaşının, büyük olasılıkla doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kosovalı mevkidaşı Haşim Taçi üzerinden verdiği emirle, Kosova istihbarat birimleri tarafından yasadışı bir şekilde iade edildiği” sonucuna varıldığını duyurdu. Bu olayda 31 yasa ihlali tespit edildiğini duyuran Amerika’nın Priştine Büyükelçisi, ilgililerin hesap vermesini istedi.

BBC Türkçe’nin Times gazetesine dayandırdığı habere göre, raporda “Erdoğan’ın ülke dışındaki siyasi rakiplerinin ne ölçüde peşine düştüğünü ve Ankara’nın bir güvenlik kurumunu nasıl Başbakan Ramuş Haradinaj’ın bilgisi olmadan kullandığını gözler önüne serdiği” tespiti yapılıyor.

The Times, yasal bir şekilde kalan Türk öğretmenlerin, Türkiye’ey gönderildikten sonra İstanbul’un kötü şöhretli Silivri cezaevine konulduğunu hatırlatıyor. Haberde, bir doktorun yanısıra, kaçırılan 5 öğretmenden birinin yanlışlıkla tutuklandığı ve Kosova güvenlik güçlerinin bunu fark ettikleri halde, bu kişinin yine de sınır dışı edildiğine dikkat çekiliyor.

AMERİKAN ELÇİLİĞİ: SORUMLULAR HESAP VERSİN

Komisyon raporunun medyaya yansıması üzerine Amerika’nın Priştine büyükelçiliği dün bir açıklama yayımladı. Geçen yıl yaşanan kaçırma olayı araştıran komisyonun her türlü engellemeye ragmen İstihbarat Kurumu, İçişleri Bakanlığı ve diğer organların uygulamalarında 31 adet yasa ihlali tespit edildiği hatırlatılan açıklamada, ”Kosova kurumlarını, yasaları ihlal eden herkese tam hesap verebilirlik sağlamaya çağırıyoruz. Kosova liderlerine, güvenlik kurumlarının sadece anayasal yetkileri dahilinde hareket etmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.” denildi.

Açıklamada güvenlik alanında Kosova yasalarını çiğnemeye yönelik siyasi baskılar için, ‘demokratik değerlerin korkunç bir ihlali’ tanımı yapıldı.

Amerika Büyükelçiliği’nin açıklamasına Priştine’deki İngiltere büyükelçisi de destek verdi. Elçiliğin, facebook sayfasından yapılan açıklamada, Amerika büyükelçisinin açıklamasına ‘tam destek verildiği’ vurgulandı.

İSTİHBARAT BAŞKANI HAVAALANINDAYMIŞ

Öte yandan, Balkan İnsight gazetesinin rapordan elde ettiği bilgiler, dönemin istihbarat başkanı Driton Gashi’nin kaçırılan öğretmenlerle aynı zaman diliminde havaalanında olduğunu ortaya koyuyor. Kaçırılma olayına dair oluşturalan zaman çizelgesinde, 28 Mart 2018 sabahı 10.09’da Türk vatandaşlarının kimlik işleminin yapıldığı kaydedilerek, ”Bu sırada Göçmen İdaresi yetkilileri, Havaalanı Göç İdaresi şefi, İstihbarat Kurumu (AKI) şefi ve subayları oradaydılar.” ifadesi yer alıyor.

Zaman çizelgesinde, Kosova polisinin saat 10.25’te öğretmenleri uçağa nakletmeye başladığı, uçağa yerleşimin 10.42’de tamamlandığı ve 8 dakika sonra uçağın havalandığı bilgilerine de yer veriliyor.

HAZIRLIKLAR 3 HAFTA ÖNCE BAŞLAMIŞ

Komisyon raporu, öğretmenleri kaçırma hazırlıklarının 3 hafta öncesinden başladığını da ortaya koyuyor. Amerikan insan hakları uzmanı Tienmu Ma’nın hazırladığı ve komisyonun dosyasına giren rapor, üst düzey bir istihbarat yetkilisinin 12 ve 19 Mart’ta Göçmen İdaresi’ne gelerek 6 Türk vatandaşının oturum durumlarıyla ilgili araştırma yaptığını kayda geçirmiş. Bu ziyaretler, Kosova İstihbarat Kurumu’nun Göç İdaresi’ne yazdığı resmi yazıyla da legalize edilmiş. Balkan İnsight muhabirleri, daha sonra görevden alınan Driton Gashi’ye bu konuda yönelttikleri soruların cevapsız kaldığını belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

28 Mart 2018 sabahı, Kosova’daki Hizmet okullarında öğretmenlik ve idarecilik yapan 5 kişi ile bir doktor, şiddet uygulanarak ve haydutça yöntemlerle yöntemleriyle gözaltına alınıp Priştine havaalanında bekleyen, Türk istihbaratının kullanımındaki uçağa bindirilmişti. Başbakan Remus Haradinaj’ın ‘’Bilgim yok’’ dediği adam kaçırma işlemi, ülkede uzun süre tartışılmıştı.