METEOROLOJİ UZMANI: ROMANYA’DAKİ ‘DONMUŞ YAĞMUR FENOMENİ’ DOĞRUDAN GLOBAL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI BİR GELİŞME

Yaklaşık 1 hafta etkili olan donmuş yağmur fenomeni, Bükreş'te binlerce ağacın yıkılmasına, 500'ün üzerinde aracın hasar görmesine yol açtı.
ROMANYA HABER / Bükreş 

Meteoroloji uzmanı Roxana Bojariu, bu hafta başına kadar özellikle Bükreş başta olmak üzere ülkenin güney ve doğu bölgelerini etkisi altına alan ve büyük hasara yol açan donmuş yağmur (Ploaia înghețată) fenomenini doğrudan global iklim değişikliğinin etkisine bağladı. Bojariu, ülkedeki ağaç ve bitki örtüsü üzerinde ciddi hasara yol açan bu iklim değişikliğinin bundan sonra da sık sık görülebileceği uyarısında bulundu.

 

Romanya Ulusal Meteoroloji (ANM) Enstitüsü İklim Daire Başkanı Roxana Bojariu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Romanya’da ilk defa böyle yoğun ve sık şekilde bir donuk yağmur fenomeni yaşandığını belirterek, ”Geçmişte bu şekilde bu boyutlarda bir iklim olayı hatırlamıyoruz. İlk defa bu kadar yoğun ve sık donmuş yağmur olayı ile karşı karşıya kaldık. Bu global iklim değişikliği ile doğrudan ilgili bir gelişme.” değerlendirmesinde bulundu.

Romanya Ulusal Meteoroloji (ANM) Enstitüsü İklim Daire Başkanı Roxana Bojariu

‘GEÇMİŞTE BU BOYUTLARDA YAŞANMADI’

Bojariu, bu iklim değişikliğinin daha az yoğunluklu olanının 1990’larda zayıf şekilde kısmen görüldüğünü, ancak donuk buz kitlesinin ilk defa bu boyutlarda ağaç ve bitkilerde büyük hasara yol açtığını ifade ederek,  “Ülkemizde geçmişte bu boyutlarda bir donmuş yağmur olayının yaşandığını hatırlamıyoruz.” dedi.

‘DOĞRUDAN KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİ’

Küresel ısınmadan dolayı atmosferde normalin üzerinde su buharı biriktiğine dikkat çeken ANM uzmanı Roxana Bojariu, bunun da ciddi boyutlarda buzlanmaya neden olduğunu vurgulayarak, “İklim değişikliği sonucunda donma olaylarının daha çok dünyanın kuzey bölgelerine doğru kaydığını gözlemliyoruz.” açıklamasını yaptı.

‘TARIM ALANLARI İÇİN FELAKET OLACAK’

Bojariu, şimdiye kadar, düşük yoğunluk olması nedeniyle bu şekilde iklim fenomeninin tarım veya meyve yetiştiriciliği için bir tehlike oluşturmadığını, ancak son bir hafta Romanya’da görüldüğü gibi donmuş yağmur yoğunluğunun sık ve artış olması nedeniyle gelecekte tarım alanlarında ciddi sorunların baş göstereceğini vurgulayarak, “Bu değişiklik, özellikle meyve çiçeklerinin açmasında ciddi olumsuz etki yapacaktır. Açıkçası meyve ve tarım alanları ciddi bir felaket olacaktır.”

DONMUŞ YAĞMUR FENOMENİ (PLOAİA ÎNGHEȚATĂ) NEDİR?

Sıfırın altındaki sıcaklıklarda yağan yağmura “donan yağmur (ploaia înghețată – freezing rain” denir. Uzmanlara göre, donan yağmur, çok tehlikeli bir hava olayı. Yağmur taneleri, düştükleri yerde donarlar, kardan çok daha kötü sonuçlar doğururlar. Kanat şeklini bozdukları uçakları bile düşürebilirler.

Donan yağmur çoğu zaman dolu yağışı ile karıştırılır. Oysa ikisi çok farklı kavramlardır. Donan yağmur için en basit ifadeyle sıfır derecenin altındaki sıcaklıkta yağan yağmur diyebiliriz. Hal böyle olunca sıfır derece altında yağan yağmur taneleri düştükleri yerde aniden donarlar. Bu nedenden dolayı kar yağışından veya doludan çok daha fazla tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Donan yağmur, başlangıçta bulutlardan kar şeklinde başlar. Kar kristalleri gök yüzünden yer yüzüne doğru düşerken sıcak hava katmanı ile karşılaşınca erimeye başlar. Yerin yüzeye yakın kısımlarında sıfırın altındaki soğuk hava tabakasının bulunması halinde bu yağmur damlaları tekrar donmaya başlar. Bu soğuk hava tabakasının ince olması halinde yağmur taneleri tekrar donmadan normal yağmur şeklinde düşer. Ancak soğuk hava tabakası kalın ise yağmur taneleri donmaya başlar. Bu şekildeki yağmur damlaları yere temas ettiklerinde donar ve zeminin ince bir buz tabakası ile kaplanmasına neden olur. Her ne kadar nadir görülse de donan yağmur yüzeyde zor fark edildiğinden kar yağışı ve doluya göre daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.