AB’NİN YENİ DÖNEM BAŞKANI: ROMANYA

Romanya'nın, 6 ay sürecek AB Konseyi Dönem Başkanlığında Brexit süreci ve AP seçimleri önem taşıyor.
ROMANYA HABER | Bükreş

AB Dönem Başkanlığı bugünden itibaren (1 Ocak) resmen Avusturya’dan Romanya’ya geçti. Romanya, Dönem Başkanlığı süresince “tarafsız bir arabulucu” olmak istediğini açıkladı.

AB’ye 2007 yılında üye olan Romanya AB’nin geleceğinin planlanması çabalarında Dönem Başkanlığı süresinde “tarafsız bir arabulucu” olmak istediğini açıkladı.

Başbakan Viorica Dancila, “Avrupa’nın ortak değeri olarak bağlılık” temasıyla dönem başkanlığını üstlenen ülkesinin “birbirine bağlı, güvenli, ortak değerlere sahip ve küresel güçte bir Avrupa” için çalışacağını kaydetti.

BREXİT VE AP SEÇİMLERİ BU DÖNEM GERÇEKLEŞECEK

AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı 30 Haziran’a kadar ilk defa üstlenecek olan Romanya için İngiltere’nin birlikten ayrılması (Brexit), Batı Balkanların AB’ye entegrasyonu, Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Birliğin 2020 sonrasındaki bütçe tartışmaları öncelikli konular arasında yer alması bekleniyor.

Romanya’nın aynı zamanda dönem başkanlığı süresince ilki 30 Mart, ikincisi 9 Mayıs olacak şekilde iki zirveye de Sibiu kentinde ev sahipliği yapması öngörülüyor.

Dönem Başkanlığı için “Dayanışma ve ortak Avrupa değeri.” sloganını belirleyen Romanya’nın bu süreçte aynı zamanda göç, bütçe süreci, tarım politikasının reformu ve savunma ile güvenlik politikalarına yoğunlaşması öngörülüyor.

iohannis dancila ile ilgili görsel sonucu

HÜKÜMET İLE CUMHURBAŞKANI ARASINDAKİ GERİLİM

Ülkede hükümet ile Cumhurbaşkanı arasında uzun süredir gerilim söz konusu. Başbakan Viorica Dancila hafta sonunda yaptığı açıklamada, ülkesini AB zirvelerinde bizzat temsil etmek istediğini söyledi.

Romanya Anayasa Mahkemesi’nin 2012 yılında aldığı karara göre ülkeyi temsil görevi Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’te.

Cumhurbaşkanı muhalefete yakın bir isim ve sosyal liberal hükümeti, yargıyı yolsuzluk yaptığından şüphelenilen siyasetçiler karşısında zayıflatmak istemekle suçluyor.

Romanya, 2018’de AB’nin Dönem Başkanlığı’nı yapan Bulgaristan gibi yolsuzlukla mücadelede yetersiz olmakla suçlanıyor. AB Komisyonu bu iddialar nedeniyle Romanya ve Bulgaristan’ı yakından izliyor.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker geçen hafta yaptığı açıklamada, Romanya hükümetinin “birliği sağlama ve arabulucu olma istekliliğinden şüphe duyduğunu” söylemesi yoğun tartışmalara neden olmuştu.

AB DÖNEM BAŞKANLIĞI 6 AY SÜREYLE DEĞİŞİYOR

AB Konseyi Dönem Başkanlığı altı aylık sürelerle üye ülkeler arasında dönüşümlü olarak üstleniliyor. Dönem başkanı ülke, AB Konseyi toplantılarına başkanlık ediyor ve AB için öncelikli konuların belirlenmesini sağlıyor.

2019’un ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı görevini Finlandiya devralacak.

Romanya’dan önceki AB Dönem Başkanlığı’nı Avusturya yapmıştı.