Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Türk Öğretmenlerle İlgili Bir Kez Daha İstihbarat Örgütünü Suçladı: “Olayla İlgili SIS’ın Raporunu Bekliyorum”

Moldova’da bulunan Orizont okullarının 7 öğretmeninin hukuksuzca sınır dışı edilerek Erdoğan rejimine teslim edilmesi ülkedeki ilk gündemini korumaya devam ediyor. Dün Kişinev’de başlayan Dünya Aile Kongresi’nde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, topu bir kez daha istihbarat örgütüne (SIS)’e attı.
‘’Pozisyonumuzu daha önce söylemiştim.” diyen Dodon, “Cumhurbaşkanlığı olarak bu olaya hiç müdahalemiz olmadı. Zaten SIS, geçen yılki yasa değişikliğiyle parlamentoya bağlandı. Ben bu olaya ilişkin onlardan bilgi istedim, detaylı raporu bekliyorum.’’ açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tadilatına karşılık sınır dışı iddialarını gündeme getiren bir gazeteciye ise Dodon, ‘’Türk hükümetiyle de bu konuyu hiç görüşmedik.’’ cevabını verdi.
Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, sözü, sınır dışı edilen Türk öğretmenlerin Moldova’da kalan aile ve çocuklarına getiren bir başka gazeteciye ise şu cevabı verdi: “Ebeveynlerin nerede olduğu ve çocukların nerede olduğu önemli değil. Her ailenin Moldova için önemli olduğuna inanıyorum. Çocukları burada olan ve ebeveynleri ülke dışında kalan çok insanımız var. Yurt dışında bulunan 1 milyondan fazla vatandaşımızın yüzde 30’unun çocukları ayrı. Ülkede kalanların durumu üzüntü verici.  Türkiye’deki öğretmenlerin olayı ile ilgili ben durumumu daha önce ifade ettim. O gün, Krasnoselski ile bir toplantı yaptım. Bu olaydan haberdar değildim. Başkanlığımızla Türk devleti arasında bir görüşme söz konusu değil. Bu olayla ilgili SIS’ten ayrıntılı rapor bekliyorum”