Hükûmetin yargıda yaptığı değişikliklerden rahatsız olan binlerce Romen gurbetçi, Bükreş Victorie Meydanında protesto gösterisi düzenledi. Olaylı geçen gösteride çok sayıda gösterici ve güvenlik görevlisi yaralandı.
Yıllık tatillerini geçirmek üzere ülkelerine gelen on binin üzerinde Romen gurbetçi, haftalar öncesinden sosyal medyada “diaspora mitingi” adı altında organize olarak dün (Cuma günü) bir araya gelerek protesto gösterisi düzenledi. Bazı gurbetçiler ise özellikle bulundukları ülkelerden bu protestoya katılabilmek için Bükreş’e geldi.
Göstericiler, hükümetin son hazırladığı yargı reformunda yapılan değişikliklere tepki gösterdi ve yolsuzluklarda adı geçen bazı isimlerin istifasını istedi.
Gösteri sırasında yer yer şiddet olayları yasandı. Hükümet binasına girmeye çalışan kalabalığa müdahale eden güvenlik güçleri göz yaşartıcı mermi kullandı.
Müdahale sırasında 200’e yakın kişinin yaralandığı, onlarca kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.
Bükreş -Ilfov Acil Durumlar Müfettişliğinden yapılan açıklamaya göre, yaralılardan sadece ikisi hastanede tedavi altına alınmayı kabul etti.
CUMHURBAŞKANI IOHANNIS ŞİDDET OLAYLARINI KINADI
Bu arada Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı sert müdahalesini kınayarak içişleri bakanından konuyla ilgili izahat istedi.
Iohannis, facebook hesabından yaptığı açıklamada, her vatandaşın yasal olarak protesto hakkı bulunduğunu belirterek “Gerçek bir demokraside, herkesin protesto hakkı var. Ancak şiddet kabul edilemez.” dedi.
PROTESTOCU GURBETÇİLERİN GÖRÜŞLERİ..
Rador ajansı muhabirine konuşan bazı protestocuların görüşleri şöyle:
-“Ben, özellikle bu protesto gösterisine katılabilmek için Londra’dan geliyorum. 20 yaşımdayken gurbete gittim. 13 yılım kayboldu. Geleceğimizi istiyorum”
–“Ben Almanya’dan geliyorum. 21. Yüzyılda bir Avrupa ülkesinin, iki kez mahkumiyet almış bir kişininin idaresinde olması kabul edilemez. Bu düşünülemez. Seçimlerle bu değişikliği yapacağız.”
–“Ben Madrid’ten geliyorum. Böyle giderse demokrasiyi kaybedeceğiz. Ülkemizin mafya devletine dönüşmemesi için buradayım.“
PROTESTOLAR 2017‘DEN BERİ DEVAM EDİYOR
Ülkedeki PSD hükümetini eleştiren protesto gösterileri, partinin iktidara geldiği 2017 yılından bu yana çeşitli aralıklarla düzenleniyor. Benzer gösteriler PSD’nin bir takım yolsuzluk suçlarını suç olmaktan kaldırma girişimi sonrası da yaşanmıştı.
Bu yıl başında ceza kanununda yapılmaya çalışılan bu değişiklikler AB Komisyonu ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından endişeyle karşılaşmıştı. Değişikliklere yapılan itirazlar halen Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendiriliyor.