MİT’in Ukrayna’dan iki Türk’ü kaçırmasıyla ilgili Avrupa Parlementosu’ndan (AP) tepki geldi. Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Yeşiller Grubu’nun Türkiye uzmanı Rebecca Harms, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu için Ukrayna Başbakan Yardımcısı Ivanna Klympush ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin’i uyardı.
On gün önce işadamı Salih Zeki Yiğit ve gazeteci Yusuf İnan’ın MİT’in illegal operasyonu ile ülkeden kaçırılmasından sonra dün yine alarm durumuna geçildi. Kiev merkezli çalışan gazeteci Yunus Erdoğdu, benzer kaçırma ve illegal iadelerin olacağı uyarısında bulundu.
Gelişmeler üzerine konuyu yakın takibe alan Rebecca Harms, Sosyal medyadan “Türk gizli servisinin yurtdışından adam kaçırmasını durdurun. Ukrayna’da ve her yerde insan haklarına saygı gösterin” uyarısını paylaşan Harms, yeni kaçırılmalara karşı da, “Yunus’u yanlız bırakma” mesajı yayınladı.
12 ve 15 Temmuz günlerinde Yusuf İnan ve işadamı Salih Zek Yiğit’in MİT’in illegal operasyonu ile Ukrayna’dan kaçırıldığı ortaya çıkmıştı. Ukrayna Başsavcılığı, oturumu olmasına ve Ukrayna’dan evli olmasına rağmen İnan’ın iadesine karar verdiğini itiraf etmişti. Ukrayna’da yayın yapan Kyivpost gazetesine konuşan yetkililer ise ilk açıklamalarında, Ukrayna İstihbarat Teşkilatı, Başsavcılık Ofisi, Göç İdaresi ve Sınır Muhafız Birlikleri sözcülerinin İnan’ın ve Odessa’dan kaçırılarak götürülen Salih Zeki Yiğit’in tutuklanması hakkında bilgileri olmadığı savunması yapmıştı.
Daha önce Kosova’da 6 Türk’ün kaçırılmasına da tepki gösteren Avrupa Parlamentosu Milletvekili Harms, Ukrayna’da yaşananlar ve MİT’in hukuksuzlukları için, “Yunus’u yalnız bırakma. Yurtdışında Türk kaçırma Türk gizli servisini durdurun. #Ukrayna’daki ve her yerdeki hukuk kurallarına ve # HumanRights’a saygı gösterin” mesajını paylaştı.
‘MASKELİ 3 KİŞİ GELDİ, MAHKEME KANUNLARA UYMADI’
12 Temmuz’da MİT’in, Azerbaycan ve Ukrayna’dan 2 kişiyi kaçırarak Türkiye’ye getirdiği açıklanmıştı. MİT tarafından Azerbaycan ve Ukrayna’dan Türkiye’ye kaçırılarak getirilen İsa Özdemir ve Salih Zeki Yiğit, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla arandığı iddia edilmişti.
15 Temmuz’da kaçırılan Yusuf İnan’ın eşi Katerina İnan ise, kocasının 2015 yılından bu yana Ukrayna’da evlilik üzerine aldığı oturumla yaşadığını belirterek yaşananları şöyle anlatmıştı:
“2015 yılında evlendikten sonra eşim Ukrayna’da oturum aldı. Ukrayna’nın güneyinde Mikolayev şehrinde yaşıyoruz, şehre yakın bir yerde kendi çiftliğimizde küçük baş hayvancılık yetiştiriciliği ile geçimimizi kazanıyoruz, iki çocuğumuz var. 12 Temmuz günü Ukrayna İstihbarat Teşkilatı’ndan (SBU) 3 görevli geldi, kimliklerini gösterdi ve kocamın memleketi İzmir’de, Türkiye’de arandığını söyledi. Kocam Rusça bilmiyor ve ne istediklerini anlamadı ve beni çağırdı, bir de polisi aradı. Polisle birlikte bir SBU aracı daha geldi. İçinden maskeli 3 SBU görevlisi indi ve kocamı zor kullanarak tutukladılar ve “bir köpek gibi” arabaya attılar. Ertesi gün, Mikolayev Mahkemesi kocamın Türkiye’ye iadesine karar verdi. Bu arada eşimi gözaltında nezarette tuttular. Avukatımız mahkeme kararına itiraz ve kocamın iltica başvurusu için gerekli evrakları toplamaya başladı. Avukatımız dosyayı 16 Temmuz’da vermeye hazırlanıyordu, çünkü biliyoruzki Ukrayna kanunlarına göre karara itiraz süresi 5 gün. Ancak 15 Temmuz akşamı Türk basınından kocamın çoktan Türkiye’ye gönderildiğini öğreniyorum.”