Zaman çalışanlarına verilen ağır hapis cezalarına uluslararası tepkiler sürüyor. Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), altı Zaman gazetesi çalışanına verilen mahkumiyete tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan EFJ, Zaman çalışanlarının darbeye katılmadıklarının aşikar olduğuna işaret ederek, kararın siyasi olduğunu vurguladı.
SUÇLARI DÜŞÜRÜLSÜN; DERHAL SERBEST BIRAKILSINLAR
Zaman mensuplarının darbeyi kınadıklarını hatırlatan EFJ, mahkumiyetlerin gazetecilerin mesleklerinin gereklerini yerine getirdikleri için verildiğine dikkat çekti. EFJ, gazetecilerin işlediği iddia edilen suçların düşürülmesi ve serbest bırakılması çağrısında bulundu.
6 Temmuz’daki karar duruşmasında Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan 8 yıl 9 ay, Mümtaz’er Türköne ve Mustafa Ünal 10 yıl 6 ay, İbrahim Karayeğen de 9 yıl hapse mahkum olmuştu. İhsan Dağı, Lale Sarıibrahimoğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural ve Orhan Kemal Cengiz beraat etmişti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da 701 no’lu KHK ile 3 gazete ile bir televizyon kanalının yasaklanmasını eleştirdi. AGİT Basın Hürriyeti Temsilcisi Harlem Desir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bir mektup gönderdi, adaletsiz kararın gözden geçirilmesini talep etti. Desir, kapatma kararının medya çoğulculuğunu daha da kısıtladığını belirterek, ifade özgürlüğüne saygı duyulmasını talep etti.
OHAL’in kaldırılmasından önce art arda çıkarılan KHK’ler ile on binlerce kişi de ihraç edilmişti. 701 No’lu KHK ile Özgürlükçü Demokrasi, Halın Nabzı ve Welat gazeteleri ile Avantaj TV yasaklandı. Bütün mal varlıkları da hazineye devredildi.
GENÇ GAZETECİLERE CEZA YAĞMIŞTI
Yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden ve skandallara sahne olan Zaman çalışanlarının da yer aldığı bir başka davada İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi hapis cezası yağdırmıştı. Gazeteciler, haberleri ve tweet’leri üzerinden uydurulan iddialar üzerinden ceza verilmişti. Genç gazetecilere terör örgütüne üye olmak suçundan ceza kesilirken; mahkeme Abdullah Kılıç, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Habip Güler, İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Yakup Çetin ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu’nun 6 yıl 3 ay, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Muhammet Sait Kuloğlu, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyit Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yetkin Yıldız, Cuma Ulus ve Davut Aydın’ın 7 yıl 6 ay hapsine karar vermişti.
Yine ayna davada Rotahaber’in sahibi Ünal Tanık’ın eşi Muhterem Tanık beraat ederken, Atilla Taş’a ‘isteyerek’ terör örgütüne yardım suçundan 3 yıl 1 ay, Murat Aksoy’a ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım’ suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti.