Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilgili son ilerleme raporu ortaya çıktı. Avrupa Komisyonu tarafından 17 Nisan’da açıklanacak raporda, Türkiye’nin ters yönde ‘büyük adımlar’ attığı ve Ankara ile üyelik görüşmelerini ilerletmenin temelinin bulunmadığı belirtiliyor. Raporda, Ankara’nın ‘adalet, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve ifade özgürlüğü alanlarında ciddi geri dönüşler yaşadığı’ ve ‘Avrupa Birliği’nden büyük çapta bir sapma olduğu’ ifade ediliyor.
Almanya’da haftalık Welt am Sonntag tarafından yayınlanan raporla ilgili haberde gelecekte üyelik görüşmelerinde herhangi bir ilerleme olabilmesi için Türkiye’de Temmuz 2016’dan beri süren olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması gerektiği vurgulanıyor ve darbe girişimi sonrasında 150 bin kişinin gözaltına alındığı, 110 bin devlet memurunun görevden uzaklaştırıldığı, gözaltına alınanlar arasında 150 gazeteci, yazar ve hak savunucuları olduğu hatırlatılıyor.
‘ZİRVE, SOMUT UZLAŞMA SAĞLAMADI’
26 Mart’ta AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Boyko Borissov’un ev sahipliğinde Varna’da bir araya gelmişti. AB-Türkiye ilişkilerinin konuşulduğu yemek sonrası ortak basın açıklaması yapılmış, basın açıklamasının ardından Donald Tusk gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “AB-Türkiye zirvesi, endişe duyulan noktalarda somut bir uzlaşma sağlamadı. Gelecekte bunun mümkün olmasını umuyorum. Katılım süreci de dahil olmak üzere Türkiye-AB ilişkilerini ancak bu konularda sağlanacak ilerlemeler iyileştirebilir” demişti.