ABD, 60 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Rusya’nın Seattle Konsolosluğu da kapatılacak. Bu kararla eş zamanlı olarak Kanada ve aralarında Romanya’nın da olduğu 14 Avrupa Birliği ülkesi ve Ukrayna da Rus diplomatlara yönelik ‘sınır dışı’ kararlarını açıkladı. Romanya, bir Rus diplomatı ‘sınır dışı’ etme kararı aldığını duyurdu.
İngiltere ve Rusya arasındaki casus krizinde çok sayıda ülke Rusya’ya karşı peş peşe sert adımlar atacağını duyurdu. Bugün ABD, Kanada, 14 Avrupa Birliği ülkesi ve Ukrayna eş zamanlı olarak Rus diplomatlara yönelik ‘sınır dışı’ kararlarını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, 60 Rus vatandaşını ‘ajan’ olarak niteleyerek bu kişilerin ülkeden sınır dışı edileceğini açıkladı. Trump, Seattle’daki Rusya Konsolosluğu’nu da kapatma kararı aldı. Öte yandan, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği’ne üye 14 ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu.
Rusya ve İngiltere arasında yaşanan casus krizine çok sayıda ülke müdahil oldu. Eski Rus casusu Sergei Skripal’in İngiltere’nin Salisbury kentinde zehirlenmesiyle başlayan casus krizi tüm Avrupa’ya yayılıyor.
14 AB ÜLKESİ SINIR DIŞI EDİYOR
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği üyesi 14 ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını söyledi.
Rusya’ya karşı adım atan ülkelerin sayısı ABD ve Almanya ile sınırlı kalmadı. Bu kararlarının açıklanmasından hemen sonra Polonya, Fransa ve Çekya belirli sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmeye karar verdi. Polonya ve Fransa 4, Çekya ise 3 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. İtalya 2 Rus diplomatın bir hafta içinde ülkeyi terk etmek zorunda olduğunu duyurdu.
ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra Ukrayna ve Kanada da sırasıyla 13 ve 4 Rus diplomatı kovma kararı aldığını duyurdu.
RUSYA’DAN İLK TEPKİ
ABD ve 14 Avrupa ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı etmesinin ardından Rusya’dan ilk açıklama geldi. Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD’nin ikili ilişkilerde kalan küçük bir kısmı da yerle bir ettiğini söyleyerek, ‘ABD sadece güçten anlar’ ifadesini kullandı.
Öte yandan Rus Senatör Vladimir Cabarov da Washington’ın bu adımına karşılık olarak, Rusya’dan da en az 60 ABD’li diplomatın sınırdışı edileceğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart’ta İngiltere’nin Salisbury kentinde kimyasal saldırıya uğramıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırının sinir gazıyla düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya’nın sorumlu olduğunu iddia etmişti.
Rusya ise suçlamayı reddediyor.
SERGEY SKRIPAL KİMDİR?
Hem İngiltere, hem de Rusya için çalışan çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia 4 Mart’ta Salisbury’de bir restoranda Rus yapımı Noviçok sinir gazıyla zehirlenmişti. Skripal ve Yulia’nın yoğun bakımda tedavileri sürüyor.
Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) eski albayı Sergey Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006’da 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığı döneminde çıkan aftan yararlanan eski ajan, 2010’da Rusya ile ABD arasında yapılan casus takasında yer almıştı.