Bir Günde 4 Milyar Dolar Kaybeden Facebook Veri Paylaşımı Skandalının Arkasında Rus Asıllı Moldovalı Bilişim Uzmanı Çıktı

Facebook’un kurucusu ve patronu Mark Zuckerberg (33), şirketinin Donald Trump’ın kampanyasına destek veren Cambridge Analytica tarafından izinsiz kullanılmasının ortaya çıkmasıyla sadece bir günde 4 milyar dolarını kaybetti. Facebook genelinde kayıp ise 30 milyar doları buluyor. Skandalın arkasındaki ismin ise Rus asıllı Moldovalı bilişim uzmanı Aleksandr Kogan olduğu açıklandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın eski stratejisti Steve Bannon’a ait olan Cambrigde Analytica isimli bir şirketin 50 milyon Facebook kullanıcısının bilgisini kullanarak seçim kampanyasında kullandığının ortaya çıkması Facebook’a ve sahibi Zuckerberg’a pahalıya patladı.
The New York Times Gazetesi’nde yer alan habere göre ABD genelinde 50 milyonu aşkın Facebook kullanıcısının verileri şirketin bilgisi dahilinde toplandı ve daha da önemlisi bu kullanıcıların politik duruşu ve psikolojik açısı analiz edildi.
Bu durumun ortaya çıkması ise Facebook hisselerine büyük bir darbe indirdi. Skandalın ardından Dow Jones açılışında Facebook hisseleri yüzde 5.5 değer kaybetti. Hisselerdeki düşüş 538 milyar dolar piyasa değerine sahip Facebook’un 30 milyar dolar erimesine yol açtı.
Ancak bu durum Zuckerberg’i de etkiledi. Forbes milyarderler sıralamasında 5’inci sırada bulunan Zuckerberg’in hisselerinin de değer yitirmesiyle bir günde 4 milyar doları buhar oldu.
Sosyal medya devi Facebook’taki kullanıcı verilerinin siyasi amaçlı veri toplayan Cambridge Analytica firmasının eline geçmesiyle başlayan veri skandalı git gide büyüyor. Peki veri skandalının arkasındaki isimler kimler?
VERİ SKANDALININ ARKASINDAKİ İSİM: RUS ASILLI MOLDOVALI BİLİŞİM UZMANI ALEKSANDR KOGAN

kogan
Aleksandr Kogan

Facebook, Cambridge Üniversitesi psikoloji profesörü Rus asıllı Moldova vatandaşı Aleksandr Kogan’a, kendi geliştirdiği uygulaması ”thisisyourdigitallife” ı indiren kullanıcıların verilerini incelemesi için izin verdiğini açıkladı.
Aleksandr Kogan tarafından geliştirilen uygulama bir tür kişilik testi. Fakat uygulamayı indiren Facebook kullanıcıları ayrıca konum, arkadaş ve beğeni gibi bilgilerini profesörün görüntülemesine de izin veriyor.
Kogan‘a verilen izin Facebook ilkeleri adı altında sağlandı. Fakat Kogan, Facebook’un ilkelerini ihlal etti ve verileri Cambridge Analytica firmasına verdi.