Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Junker, “Pasaportlar, sınırlar yok edilerek, Romanya Schengen bölgesine dahil edilene kadar durmak yok” dedi.
Brüksel’deki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Juncker, AB Konseyi dönem başkanlığını 2019’un ilk yarısında Romanya’nın üstleneceğini ve bu çerçevede önemli bir AB zirvesi düzenleneceğini hatırlatarak, “Romanya ve AB’nin kaderi güvenilir ellerde olacak. Romanya’nın yeri Schengen bölgesidir. Pasaportlar, sınırlar yok edilerek, Romanya Schengen bölgesine dahil edilene kadar durmak yok” diye konuştu.
Romanya’nın hukukun üstünlüğü alanında önemli gelişmeler kaydettiğine dikkat çeken Juncker, bu çerçevede ülkedeki hukuk sistemine güvendiğini belirterek, “Romanya’daki hukuk sistemi bağımsız ve işlevseldir. Tüm AB üyeleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil” açıklamasında bulundu.
Ülkedeki yargı reformuna ilişkin sorunun ancak Romanya tarafından çözülebileceğini söyleyen AK Komisyonu Başkanı Juncker, endişeleri olmasına rağmen Romanya’nın AB Konseyindeki oy hakkının elinden alınmasına yol açacak 7’nci maddeyi tetikleme niyetinde olmadıklarını dile getirdi.
Romanya’nın Schengen bölgesine dahil edilmesinin bir ‘milli onur’ konusu olduğunu belirten Juncker, Romanya halkının ikinci sınıf AB vatandaşı gibi muamele görmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Iohannis: “Yargı paketinde çözümün adresi Romanya’dır”
Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ise ülkesindeki yargı paketi tartışmalarının görüşmede gündeme geldiğini belirterek, söz konusu tartışmaların, iyileştirilecek yasalarla, uygulamaya konulabilecek kanunlarla sonuçlanması konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Yargı paketi tartışmalarına dışarıdan müdahaleyi doğru bulmadığını ve ülkesinin iç meselesi olduğunu vurgulayan Iohannis, “Buna ilişkin çözümün adresi Romanya’dır” dedi.
Beklentisinin, anayasal çerçeveye uygun yasaların meclisten geçmesi olduğunu belirten Iohannis, konuya ilişkin bazı ‘kaygılar’ taşıdığının da altını çizdi.
Yargı bağımsızlığı için elinden gelen çabayı göstermeye devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Iohannis, “İstemediğim halde bir yasama yılı boyunca konuştum. Yargı bağımsızlığını güvence altına almanın ne kadar önemli olduğunu açıklamaya çalıştım. Gelecekte de bunun için mücadele edeceğim.” dedi.
Paralamentodan geçen ve eleştirilere konu Adalet Reformu Paketinin onay için masasına gelmesi halinde önünde Anayasa Mahkemesi ya da Parlamentoya yeniden iade gibi iki seçeneği de bulunduğunu aktaran Iohannis, buna zamanı gelince karar vereceğini söyledi.
Romanya’da aralarında hakim ve savcıların hükümet tarafından atanmasını sağlayacak değişikliklerin de olduğu yargı paketi, aralık ayında mecliste kabul edilmişti.
Değişikliklerin gelecek önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Iohannis’in onayına sunulması bekleniyor. Iohannis’in tasarıyı bir kez meclise gönderme yetkisi bulunuyor.