Romanya’nın ünlü tarihçi ve filozoflarından Neagu Djuvara, 101 yaşında hayatını kaybetti. Henüz 25 yaşındayken vatanından uzakta sürgüne gitmek zorunda kalan ünlü tarihçi, 45 yıl gurbette yaşamak zorunda kalmıştı.
Çavuşesku’nun devrildiği 1989 Devriminden sonra ancak 70 yaşında tekrar vatanına dönme sevinci yaşayan Neagu Djuvara, geçen yıl TVR1’de kendisi hakkında yayınlanan belgeselde hayatını, „Hayatta hiçbir zaman pes etmedim. 30 yaşlarımda kurduğum hayallerimi ülkeme 70 yaşımda hizmet etmek için dönünce gerçekleştirebildim. Akademisyen olmak, Romence eserler vermek bu yaşta kısmet oldu. Kader böyleymiş.” sözleri ile özetlemişti.
“Hayatım, hep okuma ve öğrenmeyle geçti.” diyen ünlü tarihçi, 2008 yılında yaptığı bir konuşmada da vasiyetini „Romanya’da ölmek istiyorum ve mümkünse suda bir vapur üstünde” demişti.
NEAGU DJUVARA KİMDİ?
18 Ağustos 1916 yılında Bükreş’te aristokrat bir aileden dünyaya geldi. 1937 yılında tarih lisansını verdi. Daha sonra Fransa’daki sürgün hayatı başladı. Paris’te doktorasını tamamladı. 1972 yılında felsefe konusunda doktorasını veren Neagu Djuvara’ya 1987’de Paris’teki Ulusal Diller ve Doğu Uygarlıkları Enstitüsü Diploması verildi.
1944-1947 tarihleri arasında Stockholm’de Sovyetler Birliği ile yapılan barış müzakerelerinde diplomatik kurye olarak görev yapmıştı.
Paris’teki sürgün hayatı sırasında Romanya Mültecileri Yardım Komitesi Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı. Birçok vakıfta gönüllü olarak görev yapmış ve o dönemin Romanya’daki Çavuşesku rejiminin en önemli muhalif yayın organı olan Radio Europa Libera’da çalışmıştı.
Bütün bu çalışmalarının yanı sıra Nijer Cumhuriyeti’nde 23 yıl Dışişleri Bakanlığı diplomatik ve hukuk müşaviri olarak görev yaptıktan sonra 1984’te Paris’e geri döndü.
Djuvara, 1989’da Çavuşesku rejimi yıkıldıktan sonra 70 yaşında anavatanına geri dönerek Bükreş Üniversitesi’nde başladığı akademik çalışmalarına 1998 yılına kadar devam etti.
Ünlü tarihçi Neagu Djuvara, “Bükreş Nicolae Iorga Tarih Enstütüsü” ve “A.D,Xenopol Tarih Enstütüsü” onursal üyesi idi. Uzmanlık çalışmaları ve anılarının yer aldığı 20 ciltlik eserleri bulunuyor.
Bunlar arasında, kendisine Fransız Akademisi ödülü kazandıran “Medeniyetler ve tarihsel kalıplar. Uygarlıkların Karşılaştırmalı Bir İncelemesi “(Paris, 1975), “Doğu ile Batı arasında. Modern Çağın Başında Romen Ülkeler ” (1995), “Romen Gençliğine Kısa Tarih anlatımı, Tarih Serileri “(1999) ve” Gezi Anıları ” (2005), isimli eserleri bulunuyor.
Neagu Djuvara, 9 Ağustos 2016’da da Parlamento kararı ile “Romanya Yıldızı” ünvanına layık görüldü.