Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurularını karara bağlayıp tutukluluklarının hukuka aykırı olduğuna hükmetmesi ertesinde alt mahkemelerin tahliye kararı vermemesi dünyadan tepki görüyor.
Sekiz uluslararası hak örgütü 12 Ocak akşamı yaptıkları açıklamada, AYM’nin kararının alt mahkemelerce uygulanmamasını ve Şahin Alpay özelinde 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’yi “görev gaspı” ile suçlayarak üst mahkeme kararlarına direnmesini eleştirdi.
8 ULUSLARARASI KURUMDAN ORTAK UYARI
Uluslararası PEN, ARTICLE 19, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sansür Endeksi, Uluslararası Basın Enstütüsü (IPI) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) AYM kararlarının uygulanmamasının Türkiye’deki hukuk düzenine ilişkin olası sonuçları konusunda uyarıda bulundular.
AVUKATLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA
Öte yandan AYM’nin aldığı tahliye kararına rağmen İstanbul’daki iki yerel mahkemenin kararıyla tutuklulukları süren gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın avukatları ortak bir açıklama yaptı. Avukatlar Ergin Cinmen, Fiden Çalıkuşu, Ferhat Çağıl, Melike Polat ortak yazılı açıklamalarında AYM’nin görev gasbında bulunmadığını belirtip “AYM, OHAL KHK’ları için iptal başvurusu reddederken saygın, temel hak ve özgürlüklerle ilgili karar verirken saldırılan bir mahkeme olmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Ş.Alpay ve M.Altan'ın avukatları basın açıklaması yayımladı. Avukatlar AYM'nin görev gasbında bulunmadığını belirtip "AYM, OHAL KHK’ları için iptal başvurusu reddederken saygın, temel hak ve özgürlüklerle ilgili karar verirken saldırılan bir mahkeme olmamalıdır." diyor. pic.twitter.com/p3xIoascQy
— Can Bursalı (@CanBursali) January 13, 2018
PEN DİREKTÖRÜ TORNER: SİYASİ BASKI VAR, GAZETECİLER DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
Uluslararası PEN İcracı Direktörü Carles Torner, “Alt mahkemelerin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği tarihî kararı uygulamasından ve bunun mahkemenin bağımsızlığına müdahale anlamına gelen siyasi baskının doğrudan bir sonucu olmasından derin endişe duyuyoruz” dedi. Torner, “Adaletin gerek hukukî gerek ahlakî nitelikteki temel ilkeleri alt mahkemelerin bu kararı uygulamasını ve bir yıldan fazla süredir hapiste olan gazetecileri derhal serbest bırakmasını gerektirmektedir” şeklinde konuştu.
AYM’nin Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bu yana ilk kez tutuklu gazetecilerle ilgili karar aldığını kayda geçiren uluslararası örgütler, açıklamalarında AYM’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan başvuruları konusunda gazetecilerin kişisel özgürlük ve güvenliklerinin ihlali ile ifade ve basın hürriyetinin ihlaline hükmettiğine dikkat çektiler.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 153’üncü maddesi gereği Anayasa Mahkemesi kararlarının derhal uygulanması ve yasama, yürütme ve yargı üzerinde bağlayıcı olması keyfiyeti de açıklamada vurgulandı.
EFJ GENEL SEKRETERİ GUTİERREZ: YEREL MAHKEMENİN YAPTIĞI HUKUKA SALDIRI
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, açıklamayı şu sözlerle destekledi:
“EFJ, Türk Anayasa Mahkemesi kararının ardından gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etmektedir. 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemelerinin üst mahkemenin kararını uygulamayı reddetmesi hukuk düzenine ve yargının bağımsızlığına doğrudan bir saldırıdır.”
Açıklamada, söz konusu örgütlerin Altan ve Alpay davalarını hem yerel mahkemede hem AİHM sürecinde takip ettiği de vurgulandı.
Alt mahkemelerin AYM kararına direnmesinin ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’yi “görev gaspı” ile itham etmesinin, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın sabah Twitter’dan bu konuda yaptığı açıklamalarla “rahatsız edici bir benzerlik” taşıdığı da hak örgütlerince not edildi.