Fethullah Gülen’in avukatlarından Nurullah Albayrak, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un cinayet sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturmaya dahil edilmeye çalışılan müvekkiliyle ilgili açıklama yaptı. Haberlerde ‘Karlov’u öldüren polis Mevlüt Mert Altıntaş’ı, Gülen’in tanımama ihtimalinin yok’ iddialarını değerlendiren Albayrak, “Sn Gülen’in Altıntaşı’ı tanımama ihtimali yokmuş da, şifreyi deneme yanılma yoluyla kırmışlar da, tüm maillerini silmiş bir tane kalmış onda da Arapça korkma yazıyormuş da, o da beyin yıkama yoluymuş da… Bu zekayla başetmek gerçekten zor!” ifadelerini kullandı.
Bu zamana kadar Hizmet Hareketi’nin maruz kaldıkları onca zulme rağmen en küçük şiddet eylemine yönelmediğini hatırlatan Albayrak, “En temel hukuk ilkelerinden biri olan ‘masumiyet karinesi’ yok kabul edilerek, medya organları ve savcılık tarafından Hizmet Hareketi mensupları ‘uydurulmuş belgelerle’ ya da ‘gerçek dışı iddialarla’ suçlu ilan edilmeye çalışılmaktadır. Ne Sayın Gülen’in ne de Hizmet Hareketinin suikastla, cinayetle ya da şiddet hareketleriyle ilgisi ve irtibatı olamaz” dedi.
Albayrak, “Yargı mensuplarını gerçek dışı iddiaları ve sahte delilleri üretmeyi bırakarak asıl katilleri bulmaya davet ediyoruz.” dedi.
Albayrak’ın açıklaması şöyle;
***
Karlov suikastinde gözden kaçırılanlar: Sosyal Doku Vakfı ve Nurettin Yıldız
Rus Büyükelçi Karlov’un ölümüyle ilgili savcılık ısrarla yönlendirme yaparak suçu Hizmet Hareketi’nin üzerine yıkmaya çalışıyor. Açıklamada Gülen’in katili tanıdığı da iddia ediliyor. Türkiye’ye gelen ve cinayeti araştıran Rus heyet, Ankara Emniyet Müdürlüğünde temaslarda bulundu. İddiaya göre Polis Altıntaş’ı bilgisayarını inceleyen Rus heyeti da ‘Fetullah Gülen’,’Hizmet’ ‘F…’, ‘Nur Cemaati” ibareli dosyalar buldu. Fakat silinen dosyaların içinden cinayetin başından beri odak noktası olan ‘El –Kaide’, ‘El –Nusra’ ve ‘IŞİD’ gibi kelimeler bulunamadı. Savcılığın iddiasına göre, bu delillerle Mevlüt Mert Altıntaş’ın F… mensubu ve olay F… tarafından gerçekleştirildi.
Fotoğrafçı-yazar Fırat Erez ise tweet hesabından “Bu saçmalıkları bırakıp, M. Mevlüt Altıntaş’ın “Sosyal Doku” whatsupp grubunda ne aradığını ve o grupta başka kimlerin olduğunu araştırın.” demesi dikkat çekiyor.
Aslında bu iddiaya cinayetin işlendiği tarihte bu zamana kadar çok sık gündeme geldi. Fakat daha sonra yavaş yavaş kapatıldı. Altıntaş’ın, “Cumhurbaşkanımıza destek vermeyi imanımın gereği görüyorum” diyen Nureddin Yıldız’ın sohbetlerine sık sık katıldığı ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız, Kızılcahamam’daki AKP kampında Gençlik Kolları’na eğitim vermişti. Yıldız’ın Hacı Bayram Camisi’ndeki sohbetlerine katılan Altıntaş’ın, toplantılara eski ev arkadaşı ile gittiği ortaya çıkmıştı.
Diğer yandan Altıntaş’ın bir akrabası ‘polis olduktan sonra’ radikalleştiğini söylerken, ‘uzun zamandır takip ettiği’ Suriye’deki Selefi bir grupla temas halindeki bir tanıdığı da şu bilgiyi vermişti: “Çevik Kuvvet’ten ayrılıp aktif görev almak istediğini söyledi ve bu konuda tavsiye istedi.”
Altıntaş cinayetten sonra El Nusra örgütünün marşının giriş kısmı söylemişti. Tekbir getirerek “Halep’i, Suriye’yi unutmayın” diye bağırmıştı.
‘Mesleğe girdikten sonra değişti’
O dönem bu durumu haber yapan Hürriyet suikastçı polisin bir akrabasının da, son dönemlerde Altıntaş’taki değişikliğin ailede dikkat çektiğini öne sürdüğünü aktararak şu sözlerini aktarmıştı: “Kuşadası’na denize girmeye gittiğimizde bizimle fotoğraf bile çektirmezdi. Ama son geldiğinde denize bile girmemiş. Hatta artık televizyon dahi açtırmıyormuş evde. Bu değişimi biraz evdekilerin tuhafına gitmiş. ‘Amma değiştin’ diye de çıkışmışlar. Altı yedi aylık bir süreç olduğunu sanmıyorum. Son iki-iki buçuk yılında yani mesleğe girdikten sonra böyle değiştiğini düşünüyoruz. Bizim bildiğimiz kadarıyla bir kız arkadaşı yoktu.”
Selefi grupla da temas etmiş
Hürriyet’in haberinde Altıntaş’ın bir yıl önce Suriye’deki ‘Kurtuba Gençlik Hareketi’ adlı Selefi grupla bağlantılı Murat Oduncu adlı Türkiye vatandaşıyla da temas kurduğu ortaya çıktı. Haberde Oduncu’nun suikastten sonra Twitter’dan, Altıntaş’ın “Çevik Kuvvet’ten ayrılıp aktif görev almak istiyorum” dediğini yazdığı belirtildi.
Altıntaş 15 Temmuz’dan sonra Erdoğan’ın koruma ekibinde yer almıştı
Altıntaş’ın ilginç bağlantılarından biri de 15 Temmuz’dan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da katıldığı 8 programa özel olarak seçilerek görev verilmesi. Altıntaş Cumhurbaşkanlığı korumalarından hemen sonra iç güvenliği sağlayan ekip arasındaymış.