Roma İmparatorluğu’nun ‘altın dönem’ şairlerinden Ovidius’un yaklaşık 2 bin yıl önce Roma’dan çıkarılmasına neden olan sürgün kararı Roma belediyesi tarafından iptal edildi.
İmparator Augustus tarafından M.S. 8 yılında, halen gizemini koruyan bir nedenle sürgüne mahkum edilen Ovidius, bugünkü Romanya sınırları içinde yer alan Köstence’ye gönderilmişti.
Ovidius, bundan dokuz yıl sonraki ölümüne kadar bir daha Roma’ya dönememişti.
Tam adıyla Publius Ovidius Naso, Köstence’ye sürgüne gönderilmesinin nedenini kendisi de net olarak açıklamamış ancak bir şiirinde bunun nedenini ‘bir şiir ve bir hata’ olarak belirtmişti.
Ovidius’un sürgün edilmesi, edebiyat tarihinin gizemleri arasındaki yerini koruyor.
Sürgüne yollanma nedeniyle ilgili ortaya atılan iddialar arasında ‘İmparator Augustus’un kızının da karıştığı bir yasak aşk hikayesi, Augustus’un gizli bir ilişkisini keşfetmesi ya da şiirlerinin imparatora rahatsızlık vermesi’ de bulunuyor.
Roma belediyesi ‘yanlışı düzeltmek’ amacıyla, ölümünün 2000’inci yılında Ovidius hakkındaki kararı önceki gün iptal etti.
‘KARAR SEMBOLİK ÖNEM TAŞIYOR’
Belediye meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran ‘5 Yıldız Hareketi’nin talebiyle yapılan oylamanın ardından konuşan belediye başkan yardımcısı Luca Bergamo, “Bugün aldığımız karar sembolik önem taşıyor. Çünkü sanatsal ifade özgürlüğünün her geçen gün daha da baskı altına alındığı bir toplumda sanatçıların kendilerini özgürce ifade edebilmesini savunuyor” dedi.
Ancak muhalif kanat meclisteki oylamaya katılmadı ve ‘5 Yıldız Hareketi’ni, kentin daha önemli sorunları dururken vakit kaybetmekle suçladı.
Floransa kenti de, ‘İtalyan dilinin babası’ sayılan Dante Alighieri hakkındaki sürgün kararını yaklaşık 700 yıl sonra, 2008’de iptal etmişti.
(BBC)