Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kentsel Dönüşüm adı altında süren yıkımla ilgili ‘Yerinden Edilen Ailelerin Temel Haklara ve Kamu Hizmetlerine Erişimi’ projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi. Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen toplantıda çatışmalarla beraber Sur ilçesinin yüzde 40’ının göç ettiği ifade edildi.
Göç eden ailelerle ile ilgili projenin 1 Ağustos 2017 itibariyle başladığını ve proje kapsamında 500 aile ile yüz yüze görüşmeler yapılarak mevcut durum analizlerinin yapılacağının belirten DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, “TÜİK verilerine göre, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan etkilenen 15 mahallede 100 günden fazla süreyle şiddetli çatışmaların yaşandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 binden fazla aile yerinden edilmiştir. Bu sayı ilçe nüfusunun yüzde 40’ından fazlasına karşılık gelmektedir. Yaşanan çatışmalar neticesinde Sur ilçesinden göç etmek zorunda kalan ailelerin çoğu Diyarbakır’ın diğer semtlerine ve ilçelerine dağıtılmıştır. Yaşanan bu çatışmalı süreçte yerinden edilen ailelerin barınma, sağlık, eğitim vb. gibi temel insan haklarına erişimi konusunda çok ciddi eksiklikler meydana gelmiştir. Bu süreçte göç etmek zorunda kalan ailelerle detaylı mevcut durum analizlerinin yapılması ve ailelerin ilgili Kamu Kurumu, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Hizmetlerine ulaşmalarına katkı sunmak amacıyla bir proje uygulanmaya başlamıştır” dedi.
‘ÇIĞLIMIZA SES OLUN’
Öte yandan ise Sur’un Alipaşa mahallesinde yıkım sürüyor. Evlerinde bulunan eşyaları toplamaya başlayan aileler, halkın desteğini beklediklerini söyledi. Aileler, “Evimizde olmamıza rağmen kepçeyi tehdit amaçlı eve vuruyorlar. Pazartesi’ye kadar evimizi boşaltmamızı istiyorlar. Baskı ve tehditle evimizden zorla çıkartılmak için aylardır direniyoruz. Vicdani ve ahlaki olarak herkesin bu çığlığa ses olması gerekiyor” vurgusunu yaptı.