İnterpol, ‘Cadı Avıyla’ Belirlediği 60 Bin Kişiyi Sistemine Yükleyen Türkiye’yi Veri Tabanınından Çıkardı

İnterpol, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlatılan hukuksuz operasyonlar nedeniyle yurt dışın çıkış yapan kişileri bildiren Türkiye’yi veri tabanından çıkardı. Karara gerekçe olarak Türkiye’nin kısa sürede sisteme 60 bin kişilik aranan şahış yüklemesi gösterildi. Ankara’nın ‘bunlar uzun süren hukuki süreçlerden sonra belirlenen isimler’ demesine rağmen İnterpol bu iddiaya inanmadı.  Yaklaşık bir yıldır veri tabanı kullanılamıyor.
Türkiye, 15 Temmuz sonrası çok kısa sürede 60 bin kişi için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı’nan (İnterpol) bildirim yaptı. Ancak İnterpol sayının fazla olması gerekçesiyle ‘güven sorunu’ olduğunu belirterek, Türkiye’yi askıya aldı. Ülkelerin aradıkları şahsa ait pasaport bilgilerini kaydettikleri veri tabanı, İnterpol GBT’si olarak da biliniyor. Bu veri tabanına kayıtlı olan pasaport numarasını dünyanın neresinde olursa olsun sisteme takıldığı anda İnterpol harekete geçiyor ve kaçak şahıslar için gözetim işlemi yapılıyor.
Karar gazetesinin haberirine göre, Türkiye yaklaşık bir yıldır Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı’nın kararını değiştirmesi için girişimlerini sürdürüyor. Türkiye, isimlerin rastgele belirlenmediği, binlerce kişiyle ilgili adli soruşturmalar yapıldığı iddia ediyor.