[Haber-İnceleme: Efe Yiğit]
Kendini ‘futbol aşığı’ olarak tanımlıyor. ‘Güzel oyun’ olarak tanımladığı futbol dünyasının kirli yüzünü görmesiyle bir dedektif gibi çalışmaya başlamış. 29 Eylül 2015’e Football-Leaks (Futbol Sızıntısı) internet sitesini kurmasıyla binlerce bilgi ve belge akmaya başlamış. Gerçek adını güvenlik nedeniyle gizeyip ‘John’ takma ismini kullanan bu genç Portekizli bir yıldır polisin, futbol menajerlerin, özel dedektiflerin ve avukatların peşinde olduğu bir isim. Artık gelen bilgi ve belgelerin içinden çıkamayacağını anlayan John, mart ayında Almanya’nın ünlü dergisi Der Spiegel’in kapısını çalıp, tüm bilgi ve belgeleri gazeteci Rafael Buschmann’a teslim etti. Dokümanlar arasında tam 18,6 milyon gizli sözleşme, banka havaleleri, e-postalar var.
Futbol tarihinin en büyük yolsuzluk ve vergi kaçırmasının deşifre eden John’un teslim ettiği bilgi ve belgeleri Alman Der Spiegel öncülüğünde kurulan Avrupa Araştırmacı Gazeteciler Birliği (EIC) Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 12 gazeteden 60 gazeteci 29 Nisan’dan itibaren araştırmaya başlar. 7 ay boyunca mesai yapan gazeteciler, futbolun kirli yüzünü gösteren belgeleri tasnif edip, aralık başında yayımlamaya başladı. Şu ana kadar yayınlanan belgelerde Christiano Ronaldo başta olmak üzere Mesut Özil gibi yıldızların maliyeye çalım atıp vergi kaçırmak için İngiliz Virgin Adaları’nda paravan şirketler kurduğu tespit edildi. Football-Leaks belgelerinde Danimarkalı ünlü futbol adamı Michael Laudrup’un 20 yıldır menajerliğini yapan Bayram Tutumlu’nun da adı geçiyor. Tutumlu’nun Laudrup’un Swensea teknik direktörlüğü döneminde transfer ettiği 7 oyuncudan 4 milyon Euro haksız kazanç elde ettiği belgelerde yer alıyor.
Cristiano Ronaldo, sadece futboldan kazanmıyor
Ronaldo aynı zamanda ünlü firmaların reklam yüzü. Attığı çalımları ve golleriyle tanınan Ronaldo, sadece yeşil sahalarda çalım atmamış. Ronaldo, ‘imaj reklam’ anlaşmalarıyla ilgili haklarını Virgin Adaları’nda kurulan paravan şirket Tollin’e satmış. Tollin, Ronaldo ile yaptığı anlaşmadaki haklarını İrlanda’da kurulan Multisport & Image Menagement (MIM) şirketine devretmiş. Ronaldo’nun menajerliğini yapan Jorge Mendes’in yönettiği Polaris, yıldız oyuncuyla reklam anlaşması yapacak firmalar bulmuş. Aralarında Nike, Toyoto, Armani ve JBS gibi dev firmalar MIM ile Ronaldo’nun reklam yüzü olmaları için milyonlarca dolarlık anlaşmaya imza atmışlar. 2009-14 arasında Polaris, ‘müşteri’ bulduğu için yüzde 20 komisyon alırken, MIM’ın yaptığı anlaşmalardan elde edilen reklam ve sponsor gelirleri Virgin Adaları’nda kurulan paravan şirkete, bu şirketten de Ronaldo’nun İsviçre bankalarındaki gizli hesaplarına aktarılmış. Ronaldo reklam anlaşmalarından 75 milyon Euro kazanırken, bunun sadece yüzde 15’ini İspanya maliyesini bildirmiş. Ancak Football Leaks belgelerine göre Ronaldo bu süreçte 150 milyon Euro kazanmış. Vergi olarak ise kazandığının sadece yüzde 3,8’ini ödemiş. İspanyol maliyesi, Neymar ve Messi’nin vergi kaçırdığını tespit ettikten sonra benzer araştırmayı Ronaldo içinde başlatmıştı. Ortaya çıkan bu yeni belgeler, Portekizli yıldızın maliyeye attığı çalımların maliyetinin oldukça yüksek olacağını gösteriyor. Ronaldo’nun vergi kaçırmasına yardımcı olan isim olarak ise ‘dünyanın en iyi menajeri’ olarak gösterilen vatandaşı Jorge Mendez var. Mendes, Ronaldo ile birlikte Real Madridli James Rodriguez ve Chelsealı Diego Costa’nında aralarında bulunduğu ünlü isimlerin menajerliğini yapıyor.