Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, sert şekilde eleştirdiği Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırım seçeneğini gündeme getirdi.
Türkiye’deki gelişmeleri sert bir dille eleştiren Jean Asselborn, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendini devlet içinde mutlak bir güç olarak gördüğünü ve hukuk devleti kurallarını devre dışı bıraktığını öne sürdü. Bu durumu, “diktatörlüğün kullanma kılavuzu” olarak nitelendiren Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Kürtlerin de Türklerin de her an cezaevine girme korkusu ile yaşadıklarını ve bu durumun AB üyesi olmak isteyen bir ülkeye yakışmadığını ifade etti.
Asselborn, Türkiye’de “sivil ölüm” olarak adlandırdığı bir süreç yaşandığını, bu süreçte cezaevinden tahliye edilen insanların isimlerinin resmi yayın organlarında yer aldığını, bu insanların diplomalarının ve kimliklerinin yok edildiğini ve çalışma hayatından tamamen uzaklaştırıldıklarını vurguladı. Bu insanların gelirinin olmadığını, evlerini kaybettiklerini ve açlıkla mücadele ettiklerini dile getiren Asselborn, “Hiç sulandırmadan söylenmeli ki, bunlar Nazi hakimiyeti sırasında kullanılan yöntemler” dedi.
ROTH: TÜRKİYE DİKTATÖRLÜK YOLUNDA
Öte yandan Alman Yeşiller Partisi üyesi ve Alman Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth da Türk hükümet sert eleştiriler yöneltti. Bayern 2 Radyosu’na konuşan Roth, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının feshedilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin hızlı bir şekilde bir diktatörlüğe doğru yol aldığını” dile getirdi. Roth, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘demokrasi ve hukuk devletinin mezarını kazdığını’ söyledi.
KURZ: BÖYLE BİR ÜLKENİN AB’DE YERİ YOK
Türkiye’ye yönelik bir eleştiri de Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’dan geldi. Türkiye’nin ‘kırmızı çizgiyi aştığını’ belirten Kurz, “Gazetecileri ve muhalefet liderlerini hapsetmeye kalkışan bir ülkenin AB’de yeri yoktur” dedi ve üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını istedi. Ö1 Radyosu’na açıklamalarda bulunan Kurz, Türkiye’nin mülteci krizinden de ‘güvenilir bir ortak’ olmadığını savundu.
Türkiye’de OHAL’in yürürlüğe girmesinden bu yanaki gözaltı ve tutuklamalar AB ülkelerinin tepkisiyle karşılaşıyor. Özellikle geçen hafta Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonla çok sayıda gazeteci yazarın gözaltına alınması ve 9’unun tutuklanmasının yanı sıra HDP’li vekillerin de tutuklanması AB’de Türkiye ile üyelik müzakerelerinin akıbeti ve AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına ilişkin tartışma başlatmıştı.
(DW)