‘Hukukun Üstünlüğü’ Endeksi: Türkiye, Iktidar Denetiminin En Az Olduğu 6. Ülke

Dünya Adalet Projesi’nin (JWP) 2016 Küresel Hukukun Üstünlüğü Endeksi verilerine göre Türkiye, ‘iktidar üstünde en az denetimin olduğu ülkeler’ arasında 6’ıncı sırada yer aldı. Tam başkanlık sistemiyle yönetilen; Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler, Nijerya ve Kolombiya, kurumların iktidar üstünde en az denetimin olduğu ülkeler kategorisinde Türkiye’den daha üst basamaklarda kendine yer buldu.
Genel sıralamada 113 ülke içinde 99’uncu sırada yer alan Türkiye, Temel Haklar kategorisinde 105, suç adaleti sisteminde 75, sivil adalet sisteminde ise 86, güveliğin sağlanması kategorisinde ise 98’inci sıralarda yer aldı.
Endekste sırasıyla; Danimakra, Norveç, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Almanya, Avusturya, Yeni Zellanda, Singapur ve İngiltere tüm kategorilerde en iyi puanı alan 10 ülke olarak öne çıkıyor.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE HIZLI GERİ GİDİŞ
Keyfi kanuni düzenlemeler, hukuka uymayan uygulamalar, hak ihlalleri gibi birçok durum Türkiye’nin hukuk konusunda sınıfta kaldığının bir göstergesi. Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde açıklanan son verilere göre Türkiye’de hukukun üstünlüğü hızla gerileyerek 99’uncu oldu.
Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi verilerine göre Türkiye sekiz basamak düşerek 113 ülke arasında 99’uncu oldu. 2012/2013 ölçümünde de Türkiye bir önceki yıla göre 21 basamak geriledi. Bu verilere göre Türkiye özellikle son dört yılda Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 30 basamak geriledi.
NEDEN MÜSLÜMAN ÜLKE YOK!
‘AKP Türkiye’si uluslararası kalite ölçümlerinde nal toplamaya devam ediyor’ diyen Gazeteci Metin Münir bu konuyu köşe yazısına taşıdı. ‘Son büyük düşüşte, darbe girişiminden sonra yapılan keyfi kanunî düzenlemeler ve alınan keyfi kararların büyük bir rolü olmalı’ diyen Münir, “Türkiye’nin notu yüz üzerinden 43 iken endeksin birinci sırasındaki Danimarka’nınki 89 idi. Endeksin ilk otuz sırasında Müslüman ülke yok. Müslüman ülkeler arasında hukuk devleti olma özelliğine en fazla sahip olan ülke Birleşik Arap Emirlikleri: Sırası 33, notu 66” ifadelerini kullandı.
EN ÇOK MAĞDURLARI İLGİLENDİRİYOR
Hukuk zafiyeti en çok darbe girişimi ertesinde yapılan temizlikte, kendini hapiste veya işsiz güçsüz bulunanları ilgilendiriyor ifadelerini kullanan Münir, “bu hukuksuzluk ortamında, kim onların davalarına adil bir şekilde bakacak? Haklı ile haksız nasıl ayrılacak? Hukuksuzluk, yatırım ortamını, özellikle dış kaynaklı yatırımları da kaçınılmaz bir biçimde olumsuz etkileyecek” dedi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ NELER BELİRLER?
Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi Hükümet Gücüne Uygulanan Kısıtlamalar, Açık Devlet, Temel Haklar, Yolsuzluğun Olmaması, Düzen ve Güvenlik, Yasaların Uygulanması, Sivil ve Cezai Adalet gibi konularda ülkelerin performansı gibi uygulamalar göz önünde bulundurularak ölçülüyor.
 
Endeksin tamamını görmek için tıklayın