Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan “Baa3″ten ‘yatırım yapılamaz’ seviye olan 1 basamak aşağı “Ba1” seviyesine düşürdü. Kuruluş Türkiye’nin not görünümünü “durağan” olarak belirledi. Küresel fonlar en az 2 kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir not istiyor. Ancak 3 büyük kuruluştan Moody’s ve S&P Türkiye’yi ‘yatırım yapılamaz’ olarak değerlendiriyor.
Açıklamanın hemen ardından dolar, 2.97 liraya yükseldi.
Moody’s’in not indirimi kararını iki sebebe dayadığını açıkladı:
1) Ülkenin artan dış finansman ihtiyacı.
2) Önceden destekleyici olan kredi temelleri, büyüme ve kurumsal yapıların zayıflaması.
Moody’s 21 Eylül’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin oluşturduğu havayı atlattığını belirtmiş, bu da not indirim riskinin azaldığı şeklinde yorumlanmıştı.
Moody’s ayrıca büyüme konusunda da karamsar öngörülerde bulunuyor. Türkiye’nin 2016-19 yılları arasında en fazla yüzde 2.7 büyüyebileceğini hesaplayan kuruluş, Mayıs 2013’te ülkenin notunu Baa3 ile yüksek bir noktaya getirdiğinde “büyümenin bu kadar yavaşlayacağını tahmin etmediklerini” de belirtti.
20 Temmuz’da Standart’s & Poor’un da (S&P) yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdiği Türkiye’nin notu, yalnızca Fitch’te yatırım yapılabilir seviyesinde. S&P’ye göre Türkiye’nin görünümü ise negatif.
Erdoğan: Umursamıyorum, bunu kasıtlı yapıyorlar
Bloomberg’in sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bankaların Merkez Bankası’nın faiz indirimi sinyalini önemseyerek, yatırımcıların önünü açması gerektiğini söylemişti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu düşürmesini hiç umursamadığını belirten Erdoğan, “Bunu kasıtlı yapıyorlar” demişti.