“Tarihçilerin duayeni” olarak anılan Prof. Dr. Halil İnalcık, 100 yaşında hayatını kaybetti.
Dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi, Ankara’daki Güven Hastanesi’nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu.
Hastane yetkilileri, İnalcık’ın TSİ 19:30’da yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Halil İnalcık’ın kızı Günhan İnalcık, hastane önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının vefatının sadece kendileri için değil, Türkiye için de çok büyük bir kayıp olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Halil İnalcık için yarın Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi’nde bir tören düzenlenecek. İnalcık için Bilkent’teki Doğramacızade Camisi’nde öğle namazını müteakip tören yapılacak.
İnalcık’ın cenazesi, Perşembe günü İstanbul’daki aile mezarlığına defnedilecek.
Dünyanın sayılı bilim adamlarından
Prof. Dr. Halil İnalcık, 1916’da İstanbul’da doğdu. 1940’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden ezun olan İnalcık, 1942’de Türkiye’de sosyo ekonomik tarih yazıcılığının ilk örneklerinden biri olan “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” başlıklı teziyle doktor oldu. 1943’te de “Viyana’dan ‘Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” teziyle doçent unvanını aldı.
1947’de Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçilen İnalcık, 1949’da İngiltere’de British Museum’da Türkçe yazmalar üzerinde çalıştı ve Osmanlı tarihine ait kayıtları topladı.
1950’li yıllardan sonra yayınları ve öğretim faaliyetleriyle adı dünya tarih çevreleri tarafından yakından izlenen İnalcık, 1972’de aldığı davet üzerine Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’nde imtiyazlı profesör olarak çalışmaya başladı. 1973’te İngiltere’de “The Ottoman Empire: The Classical Age, 1300-1600 (Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ, 1300-1600)” adlı eserini yayınladı. Eser, birçok yabancı dile çevrildi, seçkin dünya üniversitelerinde okutulan temel eserlerden biri oldu.
Yaklaşık 15 yıl çalıştığı Chicago Üniversitesinden 1986’da emekli olan İnalcık, 1990-1992 yılları arasında Harvard ve Princeton üniversitelerinde misafir profesör olarak dersler verdi. 1993’te Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nü kurdu.
Prof. Dr. İnalcık’a 1991’de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığınca Yüksek Hizmet Madalya ve Diploması, 2002’de Kültür Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2005’te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2008’de TBMM Onur Ödülü verildi.
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi (Cambridge International Biographical Center) tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2 bin bilim adamı arasında gösterildi.
Osmanlı tarihi üzerine çok sayıda eseri bulunan Prof. Dr. Halil İnalcık, 7 dil biliyordu.