İsmi konulmamış kriz günden güne derinleşiyor. Medyanın yüzde 95’ini ele geçiren hükûmetin gündeminde krizin k’si yok. İlle de başkanlık. Olmadı partili cumhurbaşkanlığı. Devletin imkân ve kaynakları bu uğurda seferber.
2001 krizinden daha beter bir buhranın içine düştüğümüz halde eşi görülmemiş baskı ve sansür atmosferinde kimse ‘kriz var’ diyemiyor. Krizi yazan birkaç gazete ve televizyonun tepesinde de kayyım kılıcını sallandırıyorlar. Maddi imkânsızlıklarla boğuşan Can Erzincan TV ekranını bile karartmak istemelerinden anlaşılıyor ki işler daha da bozulacak.
Millî ve yerli ambalajında yutturdukları Pollyanna oyununa devam etmek mecburiyetindeler. Kabadayılıklarının sebebi belli: Vatandaşın olan bitene uyanmasından korkuyorlar. Aykırı sesler kısılmalı. Aksi takdirde rant ve rüşvet çarkı ile ayakta tuttukları düzen yıkılacak.
Fikri ve vicdanı hür gazetecileri korkutarak, işsiz bırakarak sindireceklerini zannediyorlar. Zavallılar! Demokrasi bedel ödemeden nispilikten kurtulamaz. Ekmek kadar hürriyet mücadelesinin de verildiği memlekette insan haysiyetinden bahsedilebilir.
Altını çizerek yazıyorum: Krizdeyiz. Durgunluk safhası geride kaldı. İflas ertelemeyi her babayiğit alamıyor mahkemelerden. İflas ve intihar safhası hakikaten dehşet verici. Aileler perişan halde. İşadamı, esnaf ve çiftçi kelimelerinin geçtiği intihar vak’alarını derledim. Şubattan bugüne dek bir tarama yaptım. Bunlar sayının tamamı değil. Çoğu haber bile olmuyor.
Memleketi idare edenler aşağıdaki birkaç vak’aya haber deyip geçmemeli. Kriz sadece iktisadî yapıyı tahrip etmiyor içtimaî yapıyı da yerle bir ediyor.
23 Şubat, Kayseri: Sayısal loto bayi işleten 26 yaşındaki Faruk Çapan, kendisine ait tabancayla intihar etti. Çapan’ın piyasaya borcunu ödeyemediği belirtildi.
9 Nisan, İzmir: Kardeşiyle kurduğu turizm şirketinde işler iyi gitmeyince bunalıma giren 37 yaşındaki Nüket Türkmen, eşi ve 11 aylık bebeği yan odada uyurken tabancayla intihar etti.
8 Haziran, Mersin: 32 yaşındaki Murat Bayram, eşi Sultan Bayram, çocukları Zeynep (3) ve Mehmet Ali’yi (5) vurup öldürdükten sonra aynı silahla kendi hayatına son verdi.
8 Haziran, Bursa: ŞAYPA marketler zincirinin sahibi Hıdır Sayılı, Nilüfer ilçesinde kendisine ait market deposunda intihar etti.
10 Haziran, Muğla: Bodrum ilçesinde inşaat, tadilat ve dekorasyon işleri yapan şirketin sahibi Burak Erkan ormanlık alanda iple ağaca asılı halde ölü bulundu.
11 Haziran, İzmir: Tire ilçesinde çiftçilikle uğraşan Hasan Karaoğlan (45), ödeyemediği borçları yüzünden av tüfeğiyle intihar etti.
Milyar dolar versek bu canlar geri gelmeyecek. Onlara hayatta iken el uzatan olmadı. Kendi çaresizliklerinde kaybolup giderken geride büyük acılar bıraktılar.
Trajediye son verme vazifesi hükûmetindir. Krizde ayakta kalmaya çalışan esnafın, işadamlarının yarasına merhem olacak adımlar atmalı. İlk adım da hukuk devletini ayağı kaldırmak ve mülkiyet gasplarına son vermek olmalı.