Ramazan ayı ile birlikte yaz sıcaklarının yaklaştığı şu günlerde, dengeli ve sağlıklı beslenmek daha fazla önem kazandı. Uzun süren açlığın ardından iftarda ve gece ağır yemekler tercih etmek, sindirim sisteminizde ve metabolizmanızda bazı sorunlara neden olabilir. Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas doğru beslenerek sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek isteyenler için aşağıdaki önerileri sıralıyor.
Mutlaka sahura kalkın
Günlük açlık süresinin çok uzun olması, kan şekerinin düşmesine, vücudun su kaybetmesine, yorgunluk, halsizlik, uyku eğiliminin artmasına ve metabolizma hızının düşmesine sebep olur. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda en uygun kahvaltılık çeşitlerini tercih etmeli, ağır yağlı ve fazla tuzlu gıdalardan kaçınmalıyız. Yedikten hemen sonra değil, en az yarım saat sonra yatmalısınız.
İftarda yediklerinizi hafifletin
Sofranızda çok farklı yemek çeşidine yer vermemelisiniz. Özellikle kızartma, kavurma gibi aşırı yağlı ve ağır yiyecekler tüketmeyin. Sıvı hacmi fazla olan çorba, salata gibi besinlerle iftara başlamak sindiriminizi rahatlatacaktır. Yağlı kırmızı etler yerine, ızgara, haşlama ve tencere yemeklerine ağırlık vermelisiniz. Yemeklerinizde katı yağ-margarin kesinlikle kullanmamalısınız.
2,5 Litre su tüketin
Tüm gün su içemeyeceğinizden sahur, iftar ve iftar sonrasında ortalama 2-2,5 Litre su tüketmeye özen gösterin. Yeterli su alımı olmazsa, halsizlik, tansiyon değişiklikleri, konsantrasyon bozukluğu, sindirim güçlüğü gibi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Hızlı yemek yemeyin
Uzun süre aç kalma, iftarda yemekleri hızlı tüketmenize neden olabilir. Hızlı yediğinizde tokluk hissine ulaşmanız gecikir ve besin tüketiminiz artar.