Yabancı turist sayısı nisan ayında tüm zamanların en hızlı düşüşünü yaşadı.Artan terör olayları ve Rusya krizi yüzünden yıl sonuna kadar 8 milyon turistin gelmeyeceği tahmin ediliyor. Sektörün kaybı ise 10 milyar dolar.
Jeopolitik gelişmeler, artan terör olayları ve Rusya ile yaşanan uçak krizinin tetiklediği turizm sektöründeki kriz derinleşiyor. Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin yayınladığı raporda Deloitte, turizm gelirindeki düşüşün cari açığı artıracağına dikkat çekti. Turizmdatabank araştırması ise turizm sektöründeki kaybı ortaya koydu. Buna göre sektörün 2016 yılı muhtemel gelir kaybı 10 milyar dolar, turist kaybı ise 8 milyonu aşacak.
Petrol fiyatlarının son bir yılda 115 dolar seviyesinden 40 dolara kadar gerilemesi enerji maliyetlerini düşürdü. Ancak turizm gelirlerindeki düşüş enerji maliyetlerinin cari açık üzerindeki olumlu etkiyi azaltabilir.
Cari açık yeniden tırmanışa geçti
Deloitte’un Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, 12 aylık toplam bazda cari açıkta yeniden artış olabilir. Bu noktada cari açıkta bu yılın en önemli gelişmesinin turizm gelirlerindeki sert düşüş olasılığı olduğu belirtiliyor. Raporda tüm yıl için net turizm gelirlerinin 15-16 milyar dolara kadar düşebileceği kaydediliyor. Turizmdatabank tarafından yapılan ‘Krizden Sonra Türkiye Turizmi Araştırması’nın mayıs ayı revize bulguların göre sektörün gelir kaybı 10 milyar dolara yaklaştı. Turist kaybının ise 8 milyonu aşması bekleniyor.
2016 için büyüme yüzde 3
2016 yılının ilk çeyreğinde yüksek sayılabilecek bir büyüme ortaya çıksa da bu durum yıl içinde zayıflayacağı belirtildi. Raporda, 2016 için yüksek büyümenin mümkün olmadığı. 2016 yılı için piyasanın büyüme beklentisinin yüzde 3,5 hükümetin yıl sonu hedefinin ise yüzde 4,5 olacağı kaydedildi.
Rapora göre, Merkez Bankası’nın yüzde 7,5’luk yılsonu enflasyon tahminini yakalaması mümkün görünüyor. Raporda ayrıca gıda fiyatlarındaki enflasyonun yılsonu itibariyle yüzde 7 civarında seyredeceği ve temel enflasyon göstergelerinin ise katılığını koruyacağı tahmin ediliyor.
Enflasyonda geçici bahar
Bu durum, ‘enflasyonda geçici bahar dönemi’ olarak niteleniyor. 2016 yılının yine Amerikan Merkez Bankası FED’in ve siyasetin etkisinde geçeği belirtilen raporda hem büyüme hem de enflasyon, geçen yılla göre yavaşlayacak, cari açık ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranla benzer bir düzeyde seyredecek. Sermaye girişlerinin çok güçlü seyretmeyeceği değerlendirilen rapora göre, işsizlik oranındaki gerileme uzun süremeyecek.
Türkiye’ye Yabancı turist gelmiyor
Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının nisan ayında tüm zamanların en hızlı düşüşünü yaşadı. Rusya krizi sonrası yaşanan gelişmeler ile Türkiye’ye tatil için gelen Rus turist sayısı yüzde 79 azaldı. Ankara ve İstanbul’daki terör saldırıları Türkiye’yi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen tatilcilerin rotasından çıkardı. Türkiye’ye Almanya’dan gelenlerin sayısı yüzde 21,4 düşüşle 929 binden 730 bine geriledi.