Çavuşesku Sarayı’nın ‘Marka Hakkı’ Mahkemelik Oldu

2013 yılında ölmeden önce Saray’ın resmi ile birlikte Romanya Ticari Marka Kayıt Kurumu (OSİM)’e kaydeden Anca Petrescu’nun bu girişimine Parlamento İdaresi itiraz etmiş konu mahkemelik olmuştu. Bükreş Mahkemesi, Petrescu ailesinin mirasçılarının OSİM'deki marka hakkını kullanmaya devam edebileceklerine hükmetti.

Bükreş Mahkemesi, Çavuşesku Sarayı olarak bilinen Bükreş’teki ünlü Halk Saray’ının (Casa Poporului) marka kullanma hakkı konusunda Başmimar Anca Petrescu’yu haklı buldu. Mahkeme, halen hayatta olmayan Petrescu’nun mirasçılarının itiraz yolu açık olmak üzere marka hakkını kullanabileceğine hükmetti.
saray (1)saray (4)
2013 yılında ölmeden önce Saray’ın resmi ile birlikte Romanya Marka Kayıt Kurumu (OSİM)’e kaydeden Anca Petrescu’nun bu girişimine Parlamento İdaresi itiraz etmiş konu mahkemelik olmuştu.
saray (2)
1949 yılında doğan Saray’ın Başmimarının gerçek adı OSİM marka kayıtlarına göre Mira Anca Petrescu Mărculeţ Victoria olarak geçiyor. 30 Ekim 2013 tarihinde bir trafik kazasında hayatını kaybeden Başmimar, Anca Petrescu adıyla tanınıyordu. 1977 ile 2013 yılları arasında ömrünü bu dev projeye harcayan Petrescu, 2004 -2008 döneminde Mehedinţi milletvekili olarak da Parlamento’da görev yapmıştı.
saray (5) ROMANYA’NIN BÜTÇESİNİ YUTAN PROJEYDİ
Halen, Parlamento ve Senato tarafından kullanılan Saray, Bükreş’e gelen turistlerin ziyaret ettiği önemli yerlerin başında geliyor. 1971 yılında Kuzey Kore ziyaretinde gördüğü yönetim binasından çok etkilenen Çavuşesku, devlet kurumlarını tek elde toplayabileceği bu saray projesine girişir. Açılan yarışmayı Mimar Anca Petrescu’nun projesi kazanır. 1977’li yıllarda fizibilite çalışmaları yapılan ve fiilen 1984 yılında başlanan inşaatta, 10 adet baş mimara bağlı 700’ü aşkın mimar ve 25 bin işçi çalışır. Maliyeti düşürmek için inşaatta asker istihdam edilir.
SARAYIN MALİYETİ: 3 MİLYAR EURO’YU GEÇTİ
Dev binanın inşaatında mermerden ahşaba, avizeden perdeye tamamen yerli malı ürün kullanılır. Halkın tabiriyle bütün Romanya ekonomisi saraya çalışır. Saray inşaatının beşinci yılında ise komünist blok dağılmaya, iç isyanlarla rejimler değişmeye başlar. Çıkan yangından Romanya da nasibini alır. Maliyeti 3 milyar Euro’yu bulan saray inşaatı ülke ekonomisini olumsuz etkiler. Ayrıca, tepeden tırnağa kullanılan milli ürün nedeniyle üretim gücü de zayıflar.
Dünyanın ikinci büyük binası olarak inşa ettirilen Halk Sarayı; bin 100 odası, iki yeraltı otoparkıyla 12 kattan oluşuyor. Binanın kapladığı alan 65 bin metrekare bahçesiyle birlikte toplam 530 bin metrekare. Binada bulunan toplam kapalı alan hacim olarak 2 buçuk milyon metreküp. Bu ölçüleriyle bina, Mısır’daki Keops Piramidi’yle aynı hacimde. İnşaatta kullanılan tüm malzemeler yerli malı. 1 milyon metreküp mermer, 480 şamdan ve bin 409 avize için 3 bin 500 ton kristal, sütun ve şamdanlar için 700 bin ton çelik ve bronz, 900 bin metreküp ahşap, değişik boylarda toplam 200 bin metrekare yün halı harcanmış. Bazı büyük halıları üretmek için makineler bina içine taşınmış.
saray (6)
ÇAVUŞESKU, 1 GÜN BİLE OTURAMADI
Çavuşesku binayı, dört ana devlet dairesini içerecek şekilde tasarladı: Cumhurbaşkanlığı, Millet Meclisi, Hükümet ve Yüksek Mahkeme. Bu kurumlar, binanın dikdörtgen yapısını tanımlıyordu. 1989’da Çavuşesku’nun devrilmesi ve kurşuna dizilmesi sonrası proje durdu ve bodrumun en son üç katı ve Romanya’nın resmi saatini gösterecek saat kulesi bitirilemedi.
ÇAVUŞESKU, 1989 İHTİLALİNDEN ÖNCE SARAY İNŞAATINDA İNCELEMELERDE BULUNURKEN
https://www.youtube.com/watch?v=yfECi858VfQ
Romanya Diktatörü Nikolay Çavuşesku, yıkıldığı 1989 yılında ihtilalden hemen önce Saray Başmimarı Anca Petrescu’dan Sarayla ilgili brifing alırken..