Romen-Türk Hizmet gönüllülerinin kurduğu Tuna Vakfı, geçtiğimiz hafta sonunda Bükreş Titan Parkı içerisinde düzenlediği “Türkiye Festivali” ile büyük ses getirdi. Anadolu’nun zenginliklerini Bükreşlilerin ayağına getiren festivali yaklaşık 150 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Kına gecesi, konserler, folklor gösterileri ile renklenen Festival, Romen medyasından da büyük ilgi gördü. 5 kişilik ekiple festivalde çadır kuran Romen Devlet Televizyonu (TVR) üç gün boyunca Türkiye’nin kültür zenginliklerini izleyicilerine aktarmak için stantlarda belgesel çekimi yaptı.
Türk-Romen kültürel değerlerine yaptığı katkı nedeniyle Bükreş Büyükşehir Belediyesi ile Sektör 3 Belediyesinin de destek verdiği ve partnerliğini yaptıkları festivalin açılışını Bükreş 3. Bölge Belediye Başkanı Robert Negoita yaptı.
Festivale gelişinde Mehter Marşı ile karşılanan Negoita, daha sonra yaptığı konuşmada kültürlerin kaynaşmasının önemine dikkat çekerek Festival Organizasyonundan dolayı Tuna Vakfı yetkililerine teşekkür etti.
“Geleneklerinizi ve kültürünüzü tanıttığınız ve iki toplum arasında kaynaşmaya vesile olduğunuz için size teşekkür ediyorum.” diyen Negoita, konuşmasını, “Türk mutfağı zaten tanıdığımız bir kültür. Kültürler ne kadar kaynaşırsa o kadar iyi sonuçlar getirir. Hele iki ülkenin kültüründen bahsediyorsak, tek kelimeyle dostluk demeliyiz. Artık şimdi işbirliği ve yakınlaşma zamanı.” sözleriyle bitirdi.
Ziyaretin sonunda vakıf yetkilileriyle bir süre sohbet eden ve bazı stantları ziyaret eden Başkan Negoita, iki çocuğunu da Bükreş’teki Türk okuluna gönderme kararı aldığını belirtti.
Festival’in ilk etkinliği Mehter ve Semazen ekiplerinin gösterileri oldu. Binlerce kişinin katılımı ile başlayan programda özellikle 37 kişilik Mehteran Takımının muhteşem gösterisi ilgiyle izlendi.
ROMENLER ‘TÜRKİYE FESTİVALİ’NE AKIN ETTİ
Bu yıl beşincisi düzenlenen ve 150’nin üzerinde vakıf gönüllüsünün görev yaptığı Türkiye Festivali, ilk iki gününden itibaren Bükreşlilerin akınına uğradı.
Türk mutfağı hayranları, kebap ve gözleme çadırlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Çeşit çeşit tatlılar yoğun ilgi gördü.
Geleneksel sanat çadırları ustaların maharetli gösterilerini merakla izledi. Sahne gösterileriyle konuklar hoşça vakit geçirdi. Beklediklerinin fazlasını bulduklarını söyleyen Romen konuklar, leziz Anadolu yemek ve tatlılarını çok beğendi. Festivalin misyonuna dikkat çeken bir ziyaretçi ise, “Farklı kültürlerin birbirini tanımasına fırsat tanıyan güzel bir etkinlik” ifadelerini kullandı.
Üç gün süren festival boyunca birbirinden etkileyici Türk-Romen şarkı ve folklor gösterileri ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşattı.
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (İFLC) öğrencilerinin izleyicileri kendilerine hayran bırakan “Karadeniz” folklor oyunları gösterisi de bunlardan biriydi.
Ciprian & İrina ikilisinin Gitar konseri, Bükreş Çocuk Sarayı ‘Dinamik’ grubunun folklor ve dans etkinlikleri, Selin Özer’in Türkçe, İngilizce ve Romence seslendirdiği şarkılarla Tuna Grubunun konseri ziyaretçilere güzel bir kültür ziyafeti sundu.
GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARINA YOĞUN İLGİ
Türk Festivali’nde mutfak ürünleri ve sahne performanslarının dışında, geleneksel Türk el sanatları da sergilendi. Ebru ve hat ustaları, yaptıkları uygulamalarla ziyaretçilerin takdirini kazandı. İki yıldır festivalde stant açan ebru sanatçısı Türkan Olgaç, ilginin her yıl giderek artmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Akşamın geç saatlerine kadar uygulama yapan Olgaç, özellikle çocukların gösterdiği ilgiden memnun. Usta sanatçı, “Boyalar ve yeni bir şey ortaya koymanın zevki çocuklara iyi geliyor. Öğrenmek için can atıyorlar.” dedi.
65 yemek, sanat ve gösteri stantlarının yer aldığı fuarları aratmayan etkinlikte, ziyaretçilere doğal olarak Türk çayı ve kahvesi de ikram edildi.
Önceki yıllarda olduğu gibi festivalin en dikkat çeken kısmını yine Anadolu’nun zengin yemek ve tatlı çeşitlerinin yer aldığı stantlar oluşturuyor. Aile, çoluk çocukları ile festivali gezen ziyaretçiler, Türk yemek ve tatlılarının tadına bakabilmek için stantların önünde bazen 30-40 metreyi bulan uzun kuyruklar oluşturdu.
Türkiye Festivali’ne gelen konuklar Tuna Vakfı gönüllüsü hanımların aylardır el emeği göz nuru hazırladığı Türk yemekleri, sarma, dolma ve tatlılarının tadına doyamadı.
Festivalde çocuklar da unutulmadı. İlizyon ve balon gösterileri, konser ve eğlence etkinlikleri çocuklara unutulmaz renkli bir hafta sonu yaşattı. Mehteran Takımı, Semazen gösterisi, Sufi müzik, Türk-Romen müzikleri, kına gecesi, el sanatları, mutfak zenginlikleri ve daha nice sürprizler geçtiğimiz hafta sonunda Bükreş Titan Parkı’nda gerçekleştirilen renkli festivaldeki güzelliklerden sadece birkaçıydı..
Bükreşlilere unutulmaz bir hafta sonu yaşatan Tuna Vakfı Festivali, 22 Mayıs Pazar akşamına kadar açık kaldı. Festivali 3 gün boyunca 150 binden fazla ziyaretçinin gezdiği tahmin ediliyor.
91 YAŞINDAKİ TARİHÇİ: ROMANYA’DA BÖYLE KALABALIK BİR KÜLTÜR ETKİNLİĞİ GÖRMEDİM
Hafta sonunda düzenlenen Türkiye Festivali’nin ziyaretçileri arasında her kesimden isimler vardı. 91 yaşındaki emekli tarihçi Prof. Mustafa Ali Mehmet’de ileri yaşına rağmen eşiyle birlikte Türkiye Festivalini ziyaret edenlerden biriydi. Bugüne kadar Bükreş’te böyle zengin ve kalabalık bir kültür aktivitesi görmediğini belirten Mehmet, festivalle gurur duyduklarını belirterek emeği geçen herkesi kutladı.
BÜKREŞ’İN EN BÜYÜK KÜLTÜR FESTİVALİNDE HER MİLLETTEN GÖNÜLLÜLERİN EMEKLERİ VE ALIN TERLERİ VARDI
Uzun hazırlık sürecinden sonra geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen ve Romanya’da büyük ses getiren Bükreş Titan Parkı’ndaki Tuna Vakfı ‘Türkiye Festivali’nin pek çok kahramanı vardı. 150 civarında vakıf gönüllüsü festivalde bizzat çalıştı. Kimi standlarda görev yaptı, kimi çay dağıttı, kimisi de çevre temizliğinde görev aldı.. Herkes son güne kadar canla başla hizmet etmenin çabası içerisindeydi. Çoğunluğu Türk-Romen olmak üzere aralarında pek çok milletten hizmet gönüllüsünün çalıştığı dostluk ve kardeşlik festivalinde görev alan herkes çok mutluydu.. Romen, Türk, Tatar, Kürt, Kırgız, Türkmen’i gönüllü olarak Bükreş’teki bir kültür aktivitesinde aynı duygu ve motivasyon içerisinde bir araya getiren iyilik hareketinin evrenselliğiydi.. İşte Festivalde görev alan farklı milletlerden hizmet gönüllülerinin görüşleri:
ROMEN MEDYASI FESTİVALE BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Festivali, Romen medyası da büyük ilgi gösterdi. Ülkenin önde gelen yazılı ve görsel yayın organları etkinliği izleyicilerine ve okurlarına duyurdu. Bazı Televizyonlar Festivali izleyicilerine canlı verdi.
Romanya Devlet Televizyonu (TVR), 5 kişilik ekibi ile festivali ve Türkiye kültürünü belgesel yapmak için 3 gün boyunca çekim yaptı. Programın sunucusu Nicoleta Epure, geleneklerin korunmasında bu Türk etkinliklerin önemine vurgu yaptı. Romanya’daki etnik kültürleri tanıtmak istediklerini kaydeden tecrübeli sunucu Epure, ‘’Kıyafetleriyle, yemekleriyle, Türk kültürüne ait geleneksel olan ne varsa, bunu izleyicilerimize aktarmak istedik. Bizim için bu etkinlik mükemmel bir kaynak. İstiyoruz ki insanlar kültür nedir, gelenek nedir tanısınlar; üstelik Türk ve Romen kültürünün ne kadar yakın olduğunu gözleriyle görsünler.’’ ifadelerini kullandı. Nicoleta Epure, iki kültür arasındaki ilişkinin yüzyıllara dayandığını kaydetti.
Devlet ajansı Agerpres ise haberi, ‘Türk Festivali: Doğu kültürüne ait el işleri, yemekler ve tatlılar’ başlığıyla abonelerine servis etti. Ülkenin ciddi gazetelerinden Romania Libera, mehter marşına atıfla etkinliği “Yeniçeriler yeniden Bükreş’te’ çarpıcı başlığıyla okurlarına duyurdu. Jurnalul National gazetesi ise, ‘Hafta sonu çay ve kahveler Türk festivalinden’ başlığını kullandı.