Bükreş’teki Olimpiyat Coşkusu Dünyayı Sardı

Barış ve kardeşlik havasının yarışma heyecanına üstün geldiği programa, UNESCO Romanya Komisyonu takdir mektubu gönderdi. Dünya barışının sözle değil fiiliyatla gerçekleştirilebileceği vurgulanan mektupta, dünyanın dört bir yanında bu hayale katkıda bulunan öğretmenlere övgüde bulunuldu.

Bükreş’te düzenlenen 14. Türkçe Olimpiyatları programı bayram havasında yaşanıyor. Dün akşam yapılan Ses Finali, kıran kırana bir yarışmaya ve coşku dolu programa sahne oldu. Dört kıtadan, 14 farklı ülkeden gelen öğrenciler, dünyanın en güzel sesi seçilmek için sahne aldı. Yarışmacılar, aylardır provasını yaptıkları şarkıları en güzel şekilde seslendirerek uluslararası jüri ekibinden geçer not almaya çalıştı. Kusursuz sahne performanslarına, Avustralyalı George Donikian ile Romanyalı Andreea Marin’in sunumlarıyla birleşince coşku zirve yaptı.
_MG_0513
Şarkılara tempo tutan konuklar, Sırbistan, Güney Afrika ve Kazakistanlı öğrencilerin halk oyunlarını ayakta alkışladı. Romanyalı minik öğrencilerin gösterisi ise göz kamaştırdı.
Japon Asami Sasaki Türkçe konuştu, salon yıkıldı
Sahnedeki performansları değerlendiren jüri üyeleri birbirinden renkli simalardan oluştu. Japon sanatçı Asami Sasaki, Türkçe konuşunca salonda alkış koptu. Sasaki’nin ‘Çok güzel olimpiyat. Çok güzel halk. Öğrenciler geleceğin güneşidir’ sözleri uzun süre alkışlandı. Almanya’dan Klaus Cutik, Sri Lanka’dan Nemantha Heshan, Rusya’dan Evgeniy Kungurov, Kazakistan’dan Alkuat Kazakbayev ve Kırgızistan’dan Ruskeldi Osmonkulov yurt dışından gelen jüriler oldu.
Eurovision yarışmalarında Romanya adına ekrana çıkan Liana Stanciu, bu kez Türkçe Olimpiyatları jüri ekibinde yer aldı. Stanciu, ‘Bizde geleceğe dair umut ışığı yaktılar.’ dediği öğrencilerin tamamını seyircilere alkışlattı.
_MG_9961
Romen Bakan’dan ‘hoş geldiniz’ mesajı
Yarışma devam ederken sahneye çıkan Romanya Teknoloji bakanBakanı Marius Bostan, konuklara ‘hoş geldiniz’ diyerek ev sahipliğini üstlendi. İyi komşuluk ve karşılıklı anlayışın gelişmesinde kültür ve müziğin önemine vurgu yapan Bakan Bostan, ‘Romanya’ya hoş geldiniz. Yarışmacılara başarılar diliyorum’ ifadesini kullandı.
 
 
UNESCO’dan mektup, ABD’den takdirname
unesco
Barış ve kardeşlik havasının yarışma heyecanına üstün geldiği programa, UNESCO Romanya Komisyonu takdir mektubu gönderdi. Dünya barışının sözle değil fiiliyatla gerçekleştirilebileceği vurgulanan mektupta, dünyanın dört bir yanında bu hayale katkıda bulunan öğretmenlere övgüde bulunuldu. 2005 yılında Fethullah Gülen Hocaefendi’ye barış ve diyaloğa katkı ödülü verdiklerini hatırlatan Unesco, ‘Gülen’e teşekkür ve takdirlerimi’ sunarım ifadelerine yer verdi.
Bu yıl 14.’sü gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları programına ev sahipliği yapan Lumina Vakfı’na Amerika’dan takdirname geldi. Takdirname belgesini New Jersey eyalet meclisi üyeleri Gordon M. Johnson ve Paul Moriarty sahnede okudu. Takdirnamede, düzenledikleri programlar nedeniyle dünya barışına katkıları nedeniyle, Romanya’daki Türk okullarının çatı kuruluşu olan Lumina Vakfı’na takdir ve övgüler sunuldu.
????????????????????????????????????
Program her kesimden takdir gördü
Türkçe Olimpiyatları Ses Finali’ne katılan Romen ve yabancı konuklar, rekabet havasından ziyade salona yansıyan dostluk ve birlik görüntüsüne vurgu yaptı. Öğrencilere temsil ettikleri misyon nedeniyle övgüde bulundu. Eski diyaspora bakanı Bogdan Stanoevici, huzur ve barış içinde yaşanabileceğini göstren çocuklara övgüde bulundu. Stanoevici, ‘Biz yetişkinlerin yıkmaya çalıştığı dünyayı, sahnedeki çocuklar huzur ve barış içinde inşa edeceklerini gösterdi. Allah’ın izniyle bu çocuklar sayesinde her birimiz için daha iyi bir dünyayı kurmaya çalışacağız.’ dedi.
Macaristan büyükelçiliği ticaret ataşesi Savo Mitroje ise, çocukların birbirini tanımasına vurgu yaptı. ‘’Çocukların buluşması, birbirini tanıması çok önemli. Bu ortamı gördükçe biz de umutlanıyoruz. Veliler olarak gelip onlara destek olmak vazifemiz.’ Diyen Mitroje, bu tür programlarının devamını diledi.
Amerika New Jersey eyaleti meclis üyesi Paul Moriarty ise dugularını şu şekilde aktardı “Mükemmel bir organizasyondu. Bütün  performanslar harikaydı.  Barış kardeşlik ve dünya barışı adına  insanları bir araya getiren inanılmaz bir organizasyon oldu. Eğer insanlar daha fazla bir araya gelirse insanlar birbirlerini daha iyi anlar ve dünya daha yaşanabilir bir yer olur. Organizatörler  bu organizasyonu dünyanın her şehrine taşımalılar. Çünkü sadece sevgi barış  çeşitlilik ve uyum içeren bir gösteri. Bunu her sene daha büyütmeli daha çok arttırmalılar” dedi.
Birbirinden güzel parçaları değerlendirmek, uluslararası jüriye düştü. Almanya’dan Japonya’ya, Rusya’dan Romanya’ya müzik ve gösteri dünyasından 10 isim, Rusya’dan Maria Parotikova’nın seslendirdiği Vdol po Piterskoi (Petersburg boyunca) adlı parçayı birinci seçti.
Yarışma birincisi Maria, tevazuyu elden bırakmadı
Yarışmanın birincisi Maria, bir yandan madalya sevinci yaşadı, bir yandan arkadaşlarını övmekten geri durmadı. ‘’Aslında herkes birinciliği hak etti. Tüm arkadaşlarım süperdi. Ben nasıl birinci oldum, onu da bilmiyorum. Arkadaşlarımın hepsi ayrı bir yetenek.’’ Şeklinde konuşan Maria Parotikova, yaşadığı kardeşlik ortamına dair şunları söyledi: ‘’Arkadaşlarla çok güzel dost olduk. Hepimiz ayrı dilleri konuşmamıza rağmen birbirimizi çok sevdik. Birbirimizden ayrılmak istemiyoruz şu an. Buradan nasıl ayrılacağımızı da bilemiyorum.
14. Türkçe Olimpiyatları’nın Şarkının Yıldızları finali ise bugün gerçekleştirilecek. 13 ülkeden gelen öğrenciler bu kez seslendirecekleri Türkçe şarkılarla salonu coşturacak. Bugün saat 18’de başlayacak program Youtube’dan canlı yayınlanacak.