1993 yılından beri 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Ancak dünyadaki basın özgürlüğünü denetleyen kurumlar, gazeteciler için zor yıllar yaşandığını vurguluyor.
Dünyada basın özgürlüğüne yönelik ilgi ve farkındalık artsa da, 2015 gazeteciler için en kötü yıllardan birisiydi. Öldürülen, hapse atılan, sürgün edilen gazeteciler raporlara yansıdı. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) raporlarına göre, 2016’nın ilk aylarında 10 gazeteci, değişik sebeplerle öldürüldü. Son bir yılda 200’den fazla gazeteci tutuklandı. 2010’dan bu yana 452 gazeteci, mesleğini icra edebilmek için ülkesini terk etmek zorunda kaldı.
Elbette en büyük tehlike altındakiler savaş muhabirleri. Şu sıralar Suriye’de ve Yemen’de gazetecilik en riskli meslek olarak görülüyor. CPJ’nin 1992’den bu yana öldürülen gazetecilerin yaptıkları haberlerle ilgili istatistiğinde, yüzde 70’le savaş üst sırada. Ancak bu gazetecilerin yüzde 40’nın politika haberleri yaptığı da görülüyor.
Freedom House’ın yakın zamanda yayınladığı basın özgürlüğü raporu, 2015’i gazeteciler için kötü bir yıl olarak ele alıyor. Bu rapora göre dünya nüfusunun sadece yüzde 13’ü özgür bir basına sahip.
Associated Press’in bugüne özel geçtiği durum değerlendirmesinde de, Somali’de hayatını kaybeden gazetecilere geniş yer verilmiş. Ayrıca Türkiye’de 2000 kişinin Cumhurbaşkanı’na hakaret sebebiyle yargılandığı hatırlatılmış.