‘Muhbir Gurbetçi’ Genelgesi Hollanda’yı Karıştırdı

Hollanda’daki Türk göçmenlere birbirlerini ihbar etmelerini
teklif eden çağrı, ülke genelinde tepki gördü. Başbakan Mark Rutte, ‘hayretler içindeyim’ dediği uygulama hakkında Bakanlar Kurulu,
Ankara’ya bir protesto notası verdi. Parlamento da çağrıyı kınadı.
Türkiye’nin Hollanda Rotterdam Başkonsolosluğu’nun ülkedeki Türkiyeli göçmenlere yaptığı “Erdoğan ve Türkiye hakkında hakaret içerikli paylaşımları ihbar edin” çağrısına ülkede hemen her kesimden tepki geldi. Hollanda Parlamentosu, çarşamba günü Türkiye kökenli sivil toplum kuruluşlarına e-posta yoluyla gönderilen muhbirlik çağrısını kınadı., Parlamento, kararı hayalkırıklığı diye niteledi. Başbakan Mark Rutte de Hollanda basınında geniş yer bulan uygulama için, “Türk hükümetinin bu hareketle neyi amaçladığı belli değil.” dedi. Hollanda hükümeti, Başkonsolosluğun çağrısını kınayarak, Ankara’ya bir protesto notası verdi. Dün Bakanlar Kurulu toplantısında verilen kararı açıklayan Dışişleri Bakanı Bert Koenders, ülkelerinin demokrasisinde “ihbar hattına” ihtiyaç duyulmadığını ve düşünce özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 400 bin Türkiye asıllı vatandaşın yaşadığı ülkede sivil toplum kuruluşlarına gönderilen elektronik mektupta Başkonsolosluk, “Söz konusu mesajların kimlerden geldiği, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları ifadeler tespit edilip e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğumuza gönderilmesini önemle rica ederiz.” ifadesini kullanmıştı. Hollanda basınına bilgi veren Türk yetkililer, durumun bir çalışanın kullandığı ‘talihsiz’ kelime seçiminden kaynaklandığını söyledi.
Koalisyon ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kendisinden konuyla ilgili izahat istenmesini önerdi. Siyasi partilerin tamamına yakınının bu teklife destek vermesi dikkat çekti. Koalisyonun diğer ortağı İşçi Partisi (PVdA) haber için “kaygı verici” değerlendirmesinde bulurken, ana muhalefetteki Sosyalist Parti ise, gelişme için “Ankara’nın uzun kolunun yeni bir girişimi” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Hollanda hükümeti, “dost ülke liderlerine hakareti suç sayan” yasanın iptaline ilişkin öneriyi kabul etti. Buna göre bir asırdır gündeme gelmeyen yasanın iptal edileceği açıklandı.
Loğoğlu: İnanmak istemiyorum, çok vahim
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Hollanda Konsolosluğu’na yapılan ihbar talebi için “inanmak istemiyorum, doğruysa çok vahim” dedi. Basına yansıyan haberleri Yeni Hayat için değerlendiren Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın teamüllerinde böyle bir uygulamanın olmadığını ve bu tür taleplerin diplomatları bulundukları ülkede zor duruma düşüreceğini belirtti.
CHP’nin eski genel başkan yardımcısı Loğoğlu şöyle konuştu: “Söz konusu haberin doğru olduğuna inanmak istemiyorum. Eğer doğruysa, çok vahim, çok yanlış bir durum. Yurt dışındaki diplomatik misyonlar vatandaşı muhbire çevirecek böyle bir uygulama yapamaz. Dışişleri Bakanlığı’nın teamüllerinde de yok. Diplomatların görevi, basına yansıyan konuları, haberleri merkeze geçmektir. Oradaki vatandaşlardan bu tür ihbar talepleri olamaz. Ayrıca bu tür uygulamalar diplomatlar misyonları bulundukları ülkeler nezdinde de zora düşürür. Türkiye’nin imajına da zarar verir.”