“Yahudi Soykırımı Anma Programı” düzenleyen Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Holokost’un insanlığın vicdanında derin yaralar bıraktığını söyledi. “Bizim topraklarımızda böyle utanç verici bir olay yaşanmamıştır” diyen Ertaş, tarih boyunca mazlumlara sahip çıktıklarını söyledi.
Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın himayesinde düzenlenen Yahudi Soykırımı anma (Holokost) programı Bükreş CNAT’da gerçekleştirildi.
2. Dünya Savaşında Terezin Toplama Kampı’nda tutulan Musevi sanatçıların vefatlarından önce hazırladıkları eserleri sunan piyano sanatçısı ve besteci Renan Koen’i Büyükelçi Ertaş tebrik etti.
Türkiye’nin gözlemci üye olduğu “Uluslararası Holokost Anma İttifakı”nın (IHRA) dönem başkanlığını Romanya’nın üstlenmesi vesilesiyle Böyle bir organizasyon gerçekleştirdiklerini açıklayan Büyükelçi Koray Ertaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hükümetimiz, aldığı bir kararla IHRA’ya gözlemci üye olmuştur. Bu kararı almamızın arkasındaki neden, insanlık vicdanında derin yaralar bırakan bu vahşetin hatırlanması ve ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, anti-semitizm, İslamofobi ve her türlü aşırılığın engellenmesi gerektiğine olan inancımızdır.”
Anti-semitizm’in Anadolu topraklarında kendine yer bulamadığını belirten Ertaş, şöyle devam etti: “1492’de İspanya’da engizisyondan kaçan Yahudilere Osmanlı Padişahı II. Beyazıd’ın kucak açması ve İkinci Dünya Savaşı sırasında çok sayıda Yahudi bilim insanının ülkemize davet edilmesi tarihimizin gurur duyduğumuz sayfalarındandır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında, dünya Holokost’a sessiz kalırken, Türkiye bu tarihi mirasıyla, mazlumun yanında yer almıştır. Birçok ülke yüzbinlerce masum insanı, yalnızca Yahudi, muhalif veya hasta oldukları gerekçesiyle, ya da Nazi rejimince ölümü hak ettikleri söylendiği için, önce toplama kamplarına, oradan da ölüm kamplarına gönderirken, bizim topraklarımızda buna benzer utanç verici olaylar yaşanmamıştır.”
Romanya Demokrat Türk Birliği (RDTB), Romanya Yahudi Toplulukları Federasyonu ve Romanya Türk İşadamları Derneği’nin (TİAD) işbirliğiyle düzenlenen programda piyano sanatçısı ve besteci Renan Koen, Terezin Toplama Kampı’nda tutulan Musevi sanatçıların vefatlarından önce hazırladıkları eserleri sundu.
Program, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi zulmünden kaçan Yahudilere pasaport vererek onların Türkiye’ye sığınmalarını sağlayan Türk diplomatlarının hikayelerinin anlatıldığı ‘Türk Pasaportu’ filmi nin gösterimi ile sona erdi.
Programda bir konuşma yapan Romanya Yahudi Federasyonu Başkanı Aurel Weiner, Holokost etkinliği için Büyükelçi Ertaş’a teşekkür etti.