Brezilyada Yüksek Gerilim: Devlet Başkanı Rousseff’ın Görevden Azlinin Önü Açıldı

Brezilya’da Ulusal Kongre’nin alt kanadında yapılan oylama sonuçlandı. 513 milletvekilinin üçte ikisinden fazlası hükümet aleyhine oy kullanınca, bütçe yolsuzluğuyla suçlanan Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden azledilme talebiyle soruşturulması kararı çıkmış oldu.

Rousseff: Aleyhte oy verenler darbeci!

Rousseff karşıtları 367 oya ulaşarak, Devlet Başkanı hakkında soruşturma açılmasını gerektiren 342 oyu aştı. Brezilya’da iktidar ve muhalefetin destekçileri, meydanları doldurarak Devlet Başkanı Rousseff hakkındaki görevden alma oylamasının sonucunu beklemeye başladı. Rousseff ise, aleyhinde oy veren vekillerin ‘darbeci’ olacağını savundu.

brezilya

Brezilyada yüksek gerilim

Brezilya’da kongrenin alt kanadında yapılan Devlet Başkanı Dilma Rousseff’i görevden alma oylaması iktidar destekçileri ile muhalifleri sokağa döktü. Meclis kürsüsünde,13 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi’nin kaderini belirleyecek sert tartışmalar yaşanırken ülke genelinde protestolar gerçekleşti. Sao Paulo, Rio de Janeiro ve Brasilia başta olmak üzere birçok eyalette Rousseff taraftarları ile muhalefet yanlıları meydanlara indi. Alınan geniş güvenlik önlemlerinin ardından Rousseff’in selefi karizmatik lider Lula da Silva da protestolara katılarak Rousseff’e destek verme kararı aldı. Sendikaların bir araya getirdiği göstericilerin şehir merkezlerine çadır kurmaları, protestoların uzun soluklu olacağının sinyalini verdi. 

Brezilya lideri Rousseff, 2014 yılındaki seçim kampanyasında ekonomik verileri çarpıtmakla suçlanıyor. Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk soruşturması Lava Jato’da Lula da Silva dahil onlarca politikacının adının geçmesi ve 1930’lardan bu yana ülkedeki en büyük ekonomik krizin yaşanması, İşçi Partisi ve Rousseff’e toplumda büyük bir tepki doğmasına yol açtı.

Geçtiğimiz hafta koalisyon ittifakının bozulması, üçte iki çoğunluğun aranacağı oylamada, Rousseff’in yeterli desteği bulamayacağı öngörüsünü güçlendirdi. Tarihi bir anın yaşandığı mecliste konuşma yapan milletvekilleri, parti ve ülke bayraklarına sarılı halde kürsüye çıktı. Gerginliğin gün boyu devam ettiği mecliste, karşıt görüşteki milletvekilleri de zaman zaman pankart açarak konuşmaları protesto etti.

Uzun süredir muhalefetin baskılarına direnen ve hangi şartta olursa olsun kesinlikle istifa etmeyeceğini dile getiren Rousseff, oylama öncesi yaptığı son konuşmada “Görevden almak için oy veren bütün milletvekillerinin alnında darbe kelimesi mühürlenmiş olarak kalacaktır.” ifadelerini kullandı. Rousseff hakkında doğrudan bir yolsuzluk suçlaması bulunmuyor ancak ülkenin içinden geçtiği bu en büyük siyasi krizde Rousseff hakkında karar verecek vekillerin büyük çoğunluğu ise çeşitli yolsuzluk suçlamalarıyla soruşturuluyor.

Ne olacak?

Meclis oylaması muhaliflerin istediği şekilde sonuçlandığı için, Rousseff’in görevi askıya alınabilecek. Rousseff’in yerine Başkan Yardımcısı Michel Temer vekalet edecek. Azil sürecinin ikinci etabında ise konu senatoya taşınacak ve mayıs ayında yapılması beklenen oylamanın ardından son kararı üçte iki çoğunluğa ulaşan senato üyeleri verecek.