Suriyeli Kadın Avukatın Dramı Kimsesizler Mezarlığında Bitti

Kimsesiz sığınmacıların toprağa verildiği kabristandaki 146 mezardan birinin altından dram çıktı. 42179 numaralı mezarda Suriyeli avukat, 4 çocuk annesi Souad Salah Farran’ın yattığı anlaşılırken, Suriye’de başlayıp Dikili’nin soğuk sularında son bulan hayat öyküsü duyanların yüreğini sızlattı.

İzmir’de kimsesiz sığınmacıların toprağa verildiği kabristandaki 146 mezardan birinin altından dram çıktı. 42179 numaralı mezarda Suriyeli avukat, 4 çocuk annesi Souad Salah Farran’ın yattığı anlaşılırken, Suriye’de başlayıp Dikili’nin soğuk sularında son bulan hayat öyküsü duyanların yüreğini sızlattı.
Ülkelerindeki iç savaştan sonra binlerce Suriyeli, İzmir’den Avrupa ülkelerine gidebilmek için umut yolculuklarına çıktı. Denizi ilk kez gören yüzlerce Suriyeli, insan kaçakçılarının kurbanı oldu. Bazen zorla tehditle bindirildikleri plaj botlarıyla, hurda teknelerle açıldıkları Ege’nin serin sularında can verdiler. Sığınmacılardan kimlikleri belirlenemeyen ve yakınları bulunamayanlar için İzmir Doğançay Mezarlığı’nda, 412 numaralı ada ayrıldı. Şu ana kadar 146 kimliği belirlenemeyen sığınmacı, birer numara verilip buraya gömüldü. Bu mezarlardan birinde Suriyeli avukat 4 çocuk annesi 40 yaşındaki Souad Salah Farran’ın yattığı, yakınlarının bir süredir sürdürdüğü araştırmalar sonucu belirlendi.
EŞİNDEN BOŞANDI OKUYUP AVUKAT OLDU
18 yaşına gelince de evlendi. Ancak Farran, evliliğinde hayalini kurduğu mutluluğu yakalayamadı. Eşi sürekli şiddet uyguladı. 4 çocuk dünyaya getirmesine rağmen, yaşadığı sorunlar bitmeyince 6 yıl önce eşinden boşandı. Ardından hayalini kurduğu Şam Üniversitesi’ne girip, hukuk eğitimi aldı ve avukat oldu.
OĞLU ASKER OLMASIN DİYE ALMANYA’YA GÖNDERDİ
Ülkesinde yaşanan iç karışıklıklardan tedirgin olan Souad Salah Farran, 20 yaşındaki oğlu Saleh Abdülgani’nin sonunun da, babası gibi olmaması için harekete geçti. Askere alınmasın diye oğlunun önce Türkiye’ye geçmesini sağladı, ardından da geçen Eylül ayında Almanya’ya gönderdi. Burada iltica işlemleri başlatan Saleh Abdülgani’nin isteği üzerine, annesi de Suriye’deki hayatını geride bırakıp umut yolculuğuna çıktı. Önce Türkiye’ye giren Farran, sürekli temasta olduğu Dubai’deki kuzenlerine en son 3 Ocak 2016’da Whatsapp üzerinden mesaj gönderdi ve İstanbul’a ulaştığı haberini verdi. İstanbul’dan Dikili’ye giderken son fotoğrafını da sosyal medya üzerinden paylaştı. 4 Ocak gecesi, bu kez telefonla aradığı yakınlarına, gece yarısından sonra Midilli Adası’na gitmek üzere denize açılacakları bilgisini verdi.
SAHİLE VURAN 31 CESETTEN BİRİ
Ancak o görüşmeden sonra bir daha Souad Salah Farran’a ulaşılamadı. Yakınları, internet siteleri üzerinden yaptığı araştırmada, kazadan haberdar oldu. Farran’ın, 5 Ocak günü Dikili’den umut yolculuğa çıktıktan sonra cesetleri sahile vuran 31 kişi arasında olduğunu öğrendiler. Günler süren araştırmalar ve fotoğraf teşhislerinden sonra, Farran’ın kabrini kimsesizler mezarlığında buldular. ‘42179’ numaralı kabirdeydi.
KUZENİ MEZAR TABELASINI DİKTİ
Souad Salah Farran’ın uğruna ölüm yolculuğuna çıktığı oğlu Saleh Abdülgani, iltica işlemlerinden dolayı Almanya’dan ayrılamadı. Suriye’deki çocukları da iç karışıklıklardan İzmir’e gelemedi. Bunun üzerine Dubai’de mühendis olan kuzeni Monther Abou, İzmir’e geldi. Mezarın başında Kur’an okudu,  ardından Farran’ın adı yazılı mezar tabelasını başucuna dikti. Türkiye’nın artık kendilerinin de vatanı olduğunu belirten Abou ekledi: “Burada canlarımız yatıyor. Sık sık gelmeye devam edeceğiz. Çocukları da gelecek.”