Yargıtay Eski Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk: 55 Yıllık Hukukçuyum Böyle Bir Dönem Görmedim

Yargıtay eski Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Can Erzincan TV’de çarpıcı açıklamalar yaptı. Gazeteciler ve polisler hakkında verdikleri tahliye kararı nedeniyle hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer‘in tutuklanmasını değerlendiren Selçuk, “1955’ten bu yana 61 yıldır hukukun içindeyim, 55 yıla yakın hukuk uygulaması ve kuramsal açıdan hukuk öğretisi içerisindeyim. Böyle bir dönemi yaşamadım.

HERKESİ TERÖRLE SUÇLAYAMAZSINIZ
Hakimler vermiş oldukları kararlardan dolayı hiçbir ülkede hiçbir dönemde tutuklanamazlar. Ama eğer başta bir Hitler var ise, buna benzer bir rejim varsa olabilir” dedi. Hukukçunun dedikodularla karar veremeyeceğini ifade eden Selçuk, “Basına yansıyan bazı olayları terör örgütü kavramına sokamıyorum. Nasıl soktuklarına da aklım ermiyor. 3-5 kişi bir araya geldi diye herkesi terörle suçlayamazsınız” ifadelerini kullandı.
YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL
Selçuk şöyle devam etti: “Türkiye‘deki yargının durumu açısından bir güvensizliğin ortaya çıktığı basına yansıyor. Bir an önce yargının eski saygınlığı, güvenirliliği sağlanması için adımlar atılmalı. Yargının bağımsız olmadığı bir ortamda kimse yargı kararına inanmaz. Ben yargının bağımsızlığının da gözden geçirilmesini tavsiye ediyorum. Türk yargısının bağımsız olduğunu söyleyemezsiniz.”
SİLAHSIZ TERÖR ÖRGÜTÜ VARSAYIMLARLA OLMAZ
Hükümet terörün yeniden tanımlanması çalışmaları kapsamında ‘Silahsız terör örgütü’ düzenlemesini gündeme getirmişti. Sami Selçuk, “Somut kanıtlarla desteklenmesi lazım. Varsayımlarla, çıkarımlarla olmaz. Hukuk kavramlar üzerine inşa edilir. Kasıt kavramını istediğiniz şekle sokamazsınız. Sokaktaki insana kasıt dediğiniz zaman amaç akla gelir. Ama hukukta kasıt amaç değildir. Öyle bir kavram şu anda yok” dedi.
TEK PARTi ANAYASASI HUZUR GETiRMEZ
Sami Selçuk, yeni anayasa tartışmaları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Tek bir partinin yapacağı anayasa Türkiye‘yi huzura götürmez. Kavgayı büyütür. Türk tipi başkanlık diye bir icat yok. İkide bir milli Anayasa diyorlar. Böyle bir şey olmaz.
ANAYASA KÜRESEL OLMALI
Anayasadaki kurallar küreseldir. Siz bunun sadece yazımını Türkçe yaparsınız. Yeni bir Anayasa, yeni bir kuram icat edemezsiniz. Zaten Türkiye‘nin hukuk kültürü buna yetmez. Yeni bir Montesque çıkaramazsınız. Erkler ayrılığı varsa ABD’de de Japonya‘da da aynı. Siz mi icat ettiniz bunu? Yok. Bunun neresi milli. Küresel kavramlarla anayasa yapılmalı.
SONUÇ ALAMAZSA SEÇİME GİDER
İktidar partisi sonuç alamazsa büyük olasılıkla kasım ayında seçime gider. Tek taraflı, ne kadar oy alacaksa onun anayasası olur. Toplumu da gerer. Yukarısı da aşağısı da rahat etmez.”