Romanya Haber

Almanya, Erdoğan’ın Politik Üsleri Haline Getirilen Diyanet Camilerini Tartışıyor

Almanya eyalet hükümetleri, Türkiye’deki darbe girişimi ve Erdoğan’ın yaptığı kıyımlar sonrasında Cuma vaaz ve hutbelerine bunu yansıtan ve Türkiye’deki “Cadı Avı”nı Almanya’ya taşıyarak kadrolarında ‘temizlik’ yapan DİTİB’e sırtını dönüyor.
Alman devlet birinci kanalı ARD, AKP’nin güdümüne giren DİTİB ile eyalet yönetimlerinin bir bir yollarını ayırdıklarını aktardı.
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD, Almanya’da eyaletlerin bir bir, “Erdoğan’ın megafonu” haline gelen DİTİB’e sırtını döndüğünü bildirdi. “Eyaletler mesafe koyuyor, DİTİB’le din dersi yok” başlığını kullanan ARD, “Erdoğan’ın ‘temizlikleri’ nedeniyle DİTİB’in bağımsızlığına karşı şüpheler artıyor. O, Erdoğan’ın borazanı olarak biliniyor. Bu nedenle sürekli artan sayıda eyalet DİTİB’in Alman okul sınıflarındaki etkisini kesmek istiyor” dedi.
ARD merkez stüdyolarından Isabel Schaefer ve Kristin Schwietzer’i hazırladığı haberde, ülkedeki birçok eyalette henüz yaz tatili sürmesine rağmen, yeni eğitim yılında İslam din derslerinin farklı olacağının şimdiden belli olduğu kaydedildi.
Haberde, “Çünkü, Türkiye’deki darbe girişiminden ve Erdoğan’ın ‘temizlikleri’nden sonra DİTİB’in imamları özellikle Cuma namazlarındaki hitaplarında Erdoğan’ın tarafında durdu. Bu yüzden, sürekli daha fazla eyalet hükümeti, din dersi anlaşmalarıyla ilgili müzakereler konusunda DİTİB’den uzaklaşıyor” denildi.
 
SCHRÖTER: DİTİB, TÜRKİYE HÜKÜMETİ’NİN MEGAFONU OLDU
Almanya’daki en büyük İslami çatı kuruluşu olan DİTİB’in bağımsızlık konusundaki eksikleri noktasında sürekli eleştiri aldığını belirten ARD haberinde, “DİTİB, Türkiye’nin resmi dini kurumu Diyanet’in doğrudan altında yer alıyor. Diyanet ise Türkiye Başbakanı’na bağlı. İslam bilimci Susanne Schröter, ‘DİTİB yeniden Türk Hükümeti’nin Almanya’daki megafonu olarak sivrildi’ diyor” tespitlerine yer verdi.
KLÖCKNER: OKUL DERSİMİZİ ERDOĞAN’IN BELİRLEMESİNİ İSTEMİYORUZ
Tüm bu nedenlerden dolayı birçok Alman politikacının DİTİB’in Alman okul sınıflarında söz sahibi olmasından endişe ettiği bildirilen haberde, nitekim DİTİB’in bazı eyaletlerde İslam din dersleri anlaşmasına sahip olduğu hatırlatıldı.
CDU Rheinland-Pfalz Fraksiyon Başkanı Julia Klöckner, “Bizdeki okul dersini Erdoğan’ın belirlemesini istemiyoruz” dedi. Klöckner, DİTİB’le din dersleri için yapılan müzakerelerdeki tüm konularda, DİTİB’in nerede durduğunun aydınlatılması gerektiğini kaydetti.
EYALETLER BİR BİR DİTİB’LE GÖRÜŞMEYE SON VERİYOR
Rheinland-Pfalz Eyalet Hükümeti’nin de DİTİB’in bağımsız olduğuna şüpheyle baktığını bildiren ARD, son gelişmelerden sonra Eyalet Hükümeti’nin DİTİB’le İslam din dersleri mazakereleri yapmaya son verdiğini bildirdi.
Aşağı Saksonya Hükümet’nin ise DİTİB’le planlanan ve İslam din derslerini de içeren İslam anlaşmasını ertelediği hatırlatıldı. Bavyera Hükümeti’nin ise DİTİB’le İslam din dersi konusunda işbirliğine yanaşmadığını aktaran ARD, Bavyera Kültür Bakanı Ludwig Spaenle’nin Türkiye’nin DİTİB üzerinde etki sahibi olmasının hiç de ihtimal dışı olmadığını belirttiğini aktardı.
Bavyera Hükümeti’ne göre ayrıca, DİTİB, resmen dini cemaat olarak tanınmak için aranan şartları taşımıyor. Bu nedenle Bavyera’da inanca dayalı İslam din dersi yerine, Erlangen-Nürnberg Üniversitesi İslam Din Bilim Merkezi işbirliğiyle bilimsel bir branş olarak ders okutuyor.
Berlin eyaleti ile ilgili durumu aktaran ARD, Berlin’de ise 4 bin 900 öğrencinin katıldığı İslam din derslerinin İslam Federasyonu tarafından organize edildiğini, DİTİB’in işin içinde olmadığını kaydetti.
ARD haberinde diğer eyaletler için ise, “Diğer eyaletler de kendilerine, DİTİB’in doğru partner olup olmadığını soruyor. Baden-Württemberg ve Kuzey Ren Vestfalya’da DİTİB’le bir anlaşma yok, ama DİTİB’in de aralarında olduğu İslam kuruluşlar danışma kurulları ile temsil ediliyor. Her iki eyalette de DİTİB’teki gelişmeler ve beyanlar yakından takip ediliyor. Hessen ise DİTB ve diğer İslami kuruluşlarla din dersi anlaşması olan tek eyalet. Kültür Bakanlığı’nın bir sözcüsü, kuruluştaki gelişmelerin endişe ile takip edildiğini ve bunun sonuçlarının olacağını söyledi” dedi.
Zaman Almanya / Ziver Ermiş
Exit mobile version