Romanya Haber

AİHM’den Türkiye’ye mahkumiyet: Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın özgürlük, güvenlik ve ifade özgürlüğü ihlal edildi

AİHM, 15 Temmuz darbe girişimi devam ederken attığı tweetler ve çalıştığı medya kurumu nedeniyle ‘terör örgütü üyeliğiyle’ suçlanıp tutuklanan gazeteci Nazlı Ilıcak hakkında ihlal karar verdi. Mahkeme, Türkiye’nin Ilıcak’a 16 bin Euro ödemesine hükmetti. Ilıcak 3 yıldan fazla süre hapis yatmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın ifade hürriyetinin ihlal edildiğine hükmederek Türkiye’yi haksız buldu. Bire karşı 5 oyla alınan kararda Türkiye 16 bin euro para cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Ilıcak’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin güvenlik ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1 fıkrası ile ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddenin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Gerekçeli kararda, “Ilıcak’ın terör örgütüne üye olma veya hükümeti devirmeye teşebbüs etme suçlarını işlemesinden şüphelenmek için hiçbir makul neden bulunmadığı” yorumu yapıldı.

Ilıcak’a yönelik suçlamalara eleştiri getirilen gerekçeli kararda, bu suçlamaların gazetecinin kaleme aldığı kamu yararına ve bilinen gerçekler ve olaylarla ilgili olduğu belirtilerek, gazetecinin hiçbir şekilde şiddeti övmediği ve desteklemediği ifade edildi.Kararda uzun duruşma öncesi tutukluluk süresiyle gazetecinin yazma hakkı elinden alınarak, ifade ve düşünce özgürlüğünün de ihlal edildiği kaydedildi.

AİHM’DEN İHLAL VE TAZMİNAR KARARI

Avukat Rümeysa Budak, AİHM’in Nazlı Ilıcak kararını şöyle duyurdu: “İHAM, darbe girişimi devam ederken attığı tweetler ve çalıştığı medya kuruluşu nedeniyle terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Nazlı Ilıcak için özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal ettiğine ve 16 bin Euro tazminata hükmetti.”

‘HİÇBİR MAKUL GEREKÇE YOK’ 

Gerekçeli kararda, “Ilıcak’ın terör örgütüne üye olma veya hükümeti devirmeye teşebbüs etme suçlarını işlemesinden şüphelenmek için hiçbir makul neden bulunmadığı” yorumu yapıldı. Ilıcak’a yönelik suçlamalara eleştiri getirilen gerekçeli kararda, bu suçlamaların gazetecinin kaleme aldığı kamu yararına ve bilinen gerçekler ve olaylarla ilgili olduğu belirtilerek, gazetecinin hiçbir şekilde şiddeti övmediği ve desteklemediği ifade edildi. Kararda uzun duruşma öncesi tutukluluk süresiyle gazetecinin yazma hakkı elinden alınarak, ifade ve düşünce özgürlüğünün de ihlal edildiği kaydedildi.

AİHM’nin gerekçeli kararında, “hükümetin, Ilıcak’ın bazı medya organlarındaki gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden mesajları aracılığıyla darbe girişiminin olası faillerinin kimliklerini sorgulamasını bir terör örgütü ile ilişkilendirmeye dayalı mantık kabul edilemez” görüşüne yer verildi.

AİHM’in Nazlı Ilıcak kararı 1’e karşı 5 olmak üzere oy çokluğuyla alındı.

‘DOSYADA ADİL YARGILAMA YAPILMADI’ 

Kararı yorumlayan avukat Çiğdem Koç, “Çünkü o dosyada adil yargılama yapılmadı, bir çok ihlale imza atıldı. Sevmedikleri insanların adil yargılanıp yargılanmamasını umursamayan sözde demokratlar işlerine geldiği zaman AİHM kararı diye tutturuyor. Buna da bir kaç laf edecekler mi acaba?” ifadelerini kullandı.